Notes de premsa
La Comunalitat Reus Sud presenta els primers resultats de la prospecció etnobotànica a les comarques del Camp
La Comunalitat Reus Sud, el projecte de foment de l’economia social, solidària i del cooperativisme que incideix en l’àrea sud de la ciutat, presentarà dimarts, 30 de gener, els primers resultats de la prospecció etnobotànica a les comarques del Camp que ha portat a terme la Taula de Sobirania Alimentària de la comunalitat.
Durant la jornada, membres del Col·lectiu Eixarcolant, una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de fomentar un model de producció, distribució i consum d'aliments més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les plantes oblidades, mostraran quines són les primeres troballes de varietats agrícoles locals i plantes silvestres comestibles dels entorns de Reus a través d’entrevistes a informants clau, una recerca que s’està duent a terme en el marc d’una prospecció molt més àmplia que ateny les comarques del Camp.
Seguidament, diferents projectes que treballen plantes oblidades en obradors compartits parlaran de la seva experiència en clau de sobirania alimentària i de territori, per tal de tenir una perspectiva real i plantejar propostes de futur similars a la ciutat de Reus. En aquest sentit, es comptarà amb La Brostada, una cooperativa sense ànim de lucre formada per Soca-rel, Menjamiques i Fruits del Gaià, que promou la sostenibilitat i la transformació social a partir del desenvolupament de l'agroecologia, la sobirania alimentària, l'economia social, solidària i feminista a través de l’obrador compartit que tenen a Bràfim. També exposarà el seu punt de vista la Borraina, un projecte d'alimentació saludable del Baix Camp que lluita contra el malbaratament alimentari i integra plantes silvestres comestibles a les seves elaboracions, contribuint a la sobirania alimentària. I finalment, hi participarà Concactiva, un centre d'iniciatives que ha impulsat i gestiona diversos obradors compartits al territori, situat a Santa Coloma de Queralt.
La jornada finalitzarà amb un petit tastet dels productes elaborats en aquests obradors compartits.
Darrera sessió del projecte d’habitatge cooperatiu
Dijous, 25 de gener a les 18 hores al Centre Cívic Mas Abelló, tindrà lloc la darrera sessió del projecte per impulsar l’habitatge cooperatiu impulsat per l’Ateneu Cooperatiu Coopcamp, la Comunalitat Reus Sud i La Dinamo.
En aquesta tercera sessió s’explicaran en detall les diferents fases de promoció d’un projecte; des del moment de creació del grup, l’accés al sòl o a un edifici, el finançament, etc. Es traçarà un full de ruta amb les passes a seguir en funció de la composició del grup que hagi sorgit a Reus i tenint en compte les oportunitats que hi pot haver en el municipi.
A les sessions anteriors es van explicar les principals característiques de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, un model d’accés a l’habitatge no especulatiu, inclusiu i sostenible, de propietat col·lectiva. També es va explicar que la idea és poder impulsar un projecte gran a Reus (mínim 20 habitatges), en sòl públic o privat i qualifiquen els pisos com Habitatge de Protecció Oficial.
L’assistència és gratuïta, però cal fer inscripció fent clic a l'enllaç.
L’objectiu és que al final d’aquest cicle hi hagi un primer grup motriu que vulgui tirar endavant un projecte d’habitatge cooperatiu que afavoreixi al màxim l’assequibilitat i inclusivitat a Reus. Això exigeix una aposta per la creació d’un projecte de proporció mitjà-gran amb almenys 20 unitats de convivència en sòl de titularitat pública o privada.
La Comunalitat Reus Sud és un projecte de foment de l’economia social, solidària i cooperativisme que incideix en l’àrea de la ciutat formada per les zones Carrilet, la Pastoreta, Mas Iglesias, Mas Abelló i els barris Fortuny, Juroca i Montserrat. S’articula a través de cinc entitats: Icaria Cooperativa (que actua com entitat coordinadora), les cooperatives Les Abelles, Llars Familiars, l’Associació Reus Refugi i l’Ajuntament de Reus. El projecte actua en torn als següents eixos: sobirania energètica, cultural, residencial, alimentària, econòmica i cures comunitàries.