Notes de premsa

La Guàrdia Urbana detecta una reducció d’infraccions amb la nova campanya de vigilància de bicicletes i patinets

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 16/05/2022
Campanya de la Guàrdia Urbana de vigilància de bicicletes i patinets

La Guàrdia Urbana ha aixecat 77 actes durant la setmana del 9 i el 15 de maig, en el marc de la campanya de seguretat viària de control i vigilància de bicicletes i patinets elèctrics realitzada en coordinació amb el Servei Català del Trànsit. Aquesta dada suposa una reducció de 33% del número d’infraccions detectades en comparació amb la campanya similar que el cos municipal de seguretat va portar a terme entre el 10 i el 16 de gener passats, quan es van recollir 115 denúncies.

Destaca la reducció per infraccions relacionades amb la circulació per voreres en VMP, que passa de les 87 denuncies al gener a les 51 de la campanya del maig (un 41 % menys).  La resta d'infraccions es mantenen en xifres similars a la campanya executada a l'hivern.

La Guàrdia Urbana atribueix el descens de les dades a tant a les accions de formació i realització d'educació viària que fa amb els alumnes dels instituts de la ciutat al parc de trànist, com a les actuacions de vigilància i seguiment d'aquests vehicles.

La campanya preventiva té com a objectius garantir una convivència adequada entre tots els usuaris de la via pública, protegir tant la seva pròpia seguretat de ciclistes i patinadors, com la dels vianants. I, en aquest sentit, busca conscienciar les persones usuàries de l'ús responsable d'aquests vehicles i de les conseqüències d'incomplir la normativa.

El balanç de la campanya és:

  • 3 actes per circular en bicicleta per zones de vianants i voreres habilitades.
  • 2 actes per circular en bicicleta en sentit contrari.
  • 2 actes per circular amb una bicicleta, de nit, sense dispositius d'enllumenat.
  • 51 actes per circular amb VPM per voreres i zones de vianants.
  • 7 actes per circular amb VPM amb un núm. de persones transportades superior.
  • 2 actes per circular amb auriculars connectats mentre es circula amb un VMP.
  • 4 actes per circular amb un VMP de nit o en situacions amb poca visibilitat, sense llum ni roba reflectant.
  • 1 acta per positiu en alcohol superior a 0,25 mg/l aire en un VMP.
  • 3 actes per circular en sentit contrari en un VMP.
  • 10 infraccions comeses per menors d’edat conduint un VMP.

Amb l’entrada en vigor del RD 970/2020, des del 2 de gener de 2021, els vehicles de mobilitat personal (VMP) tenen categoria pròpia com a vehicles al Reglament General de Circulació, amb drets i obligacions (com ja passava amb les bicicletes). Els seus conductors estan obligats a evitar perjudicis, molèsties i perills, a més de mantenir una atenció permanent, diligència i precaució quan circulin per les vies. Als VMP els és d’aplicació el règim d’infraccions sobre parades i estacionaments.

Consells
Des de la Guàrdia Urbana es faciliten els següents consells sobre com moure's per la ciutat amb bici o patinet elèctric:

  • Conduir amb precaució, evitant posar en perill la resta d'usuaris de la via
  • No circular per les voreres: està prohibit
  • Respectar la senyalització i els passos de vianants
  • No circular amb auriculars: a més de ser molt perillós, està prohibit.
  • En patinet elèctric, només pot anar muntada una persona.
  • La taxa d’alcoholèmia és de 0,25 mg/l en aire espirat, tant per bicicletes com per a VMP (ci de 0,0 mg/l aire per als menors de 18 anys).
  • Fer servir el casc (recomanat).
  • Aparcar als llocs habilitats

El responsable de qualsevol incident és el conductor, o els seus pares, en cas de ser menor d'edat.

Campanya de la Guàrdia Urbana de vigilància de bicicletes i patinets

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.