Notes de premsa
La Guia d’Arquitectura de Reus recull 400 punts d’interès en 10 itineraris i 80 relats, en una col·laboració entre Ajuntament, URV i COAC
“Fets urbans. Guia d’Arquitectura de Reus”, resultat de la col·laboració entre l’Ajuntament de Reus, el Centre de Recerca Urbana del Camp (URV) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, es presenta aquest divendres 15 de desembre al Centre d’Art Cal Massó de Reus.
El llibre-guia parla d’edificis, carrers, places, passejos, barris, equipaments, projectes i d’escenaris per a la vida des d’una doble aproximació. Una l’aporten una vuitantena de relats que, a mode de mirades transversals, presenta arguments puntuals que han contribuït a construir fets urbans i a teixir la forma i la vida de la ciutat. L’altra aproximació és a partir de deu itineraris o camins que constitueixen una guia de viatge, per llegir caminant, observar i els punts d’interès en relació de proximitat, ús, estil, moment cronològic, autoria, grau de protecció o posició respecte les altres.
La presentació de la Guia d’Arquitectura comptarà amb la intervenció de Sandra Guaita, alcaldessa de Reus; Marina Berasategui; regidora de l’àrea d’Urbanisme i Habitatge; Daniel Recasens, regidor de Cultura; Jordi Romera, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; Gemma Ferré, Secretaria del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; Roger Miralles, director de l’Escola Superior d’Arquitectura de Reus; i Juan Antonio Duro, vicerector d’Economia, Infraestructura i Relacions Institucionals de la Universitat Rovira i Virgili.
10 itineraris
“Fets urbans. Guia d’Arquitectura de Reus” està estructurada a partir de deu itineraris. Els primers vuit, parteixen del límit de terme i arribaren al centre des de Castellvell; La Selva i Montblanc; Valls, El Morell i Constantí; Tarragona i Bellissens; Salou i Vila-seca; Cambrils; Riudoms i L’Aleixar i Falset, respectivament. El novè, en canvi, passeja, en sentit horari, pel Tomb de Ravals partint i tornant a la plaça Prim. El desè i últim itinerari surt de l’Estació dels Directes i, baixant pel carrer Ample i Llovera, entra al Portal de Monterols on es perd pel centre fins arribar al Mercadal.
La publicació recull un total de 396 peces. Tot i que molts són edificis singulars, la voluntat de representar la varietat de fets urbans com carrers o avingudes, places, barris o altres mostres d’arquitectura popular o productiva com granges i fàbriques, sederes o fumeres. De manera complementària, també s’hi inclouen locals comercials, refugis i escultures.
A nivell de format, cadascun dels camins queda comprès en un llibret autònom que conté, més enllà d’un text introductori, el recorregut de l’itinerari, el seguit de fitxes i un plànol a escala 1/2.000 que mostra la posició de les peces.
Mirades transversals
A aquests deu camins acompanyen una vuitantena de relats que, a mode de mirades transversals, aporten arguments puntuals que han teixit la forma i la vida de la ciutat, és a dir, que han contribuït a construir els fets urbans. Han estat escrits per experts forans i locals i aporten reflexions sobre algunes de les institucions cíviques, arxius o breus bibliografies dels fills il·lustres locals de la ciutat.
S’han organitzat en una sèrie de subcapítols: “Viure a Reus”; “Personalment”; “De la ciutat al paper”; “Les formes de l’aigua”; “De com el Camp es fa ciutat”; “La construcció de la ciutat”; “Viure col·lectivament”; “Cases grans” i “Oficis urbans”. Aquest retrat polièdric del Reus d’avui acaba amb un darrera reflexió, “El futur de la ciutat” i ”Converses de sobretaula” que ha donat veu als i les joves reusencs.
Més de 200 autors
L’edició de la guia ha tingut com a vocació produir col·lectivament un instrument de divulgació de la ciutat; una obra coral que recollís molts parers i que es construís, com la pròpia ciutat, a moltes mans. La publicació té més de 200 autors i autores, reusencs i forans i de totes les edats -dels 13 als 100 anys- i condicions. Alguns, han estat convidats a escriure com a experts coneixedors però a d’altres, en canvi, se’ls ha requerit que compartissin la seva vivència i contrapunt personal.