Notes de premsa
La igualtat d’oportunitats entre homes i dones a la ciutat de Reus
a Transversal de Gènere de la regidoria de Polítiques Socials i Transversals presenta els resultats d’una enquesta que analitza si existeix igualtat d’oportunitats entre homes i dones a la ciutat de Reus. Aquest document servirà de base per iniciar un procés participatiu per a la redacció d’un Pla de Polítiques de Gènere, que ha de sentar les bases de les polítiques per al foment de la igualtat. El procés participatiu s’iniciarà el 21 de maig i finalitzarà a finals de juny.
La investigació s’ha realitzat sobre una mostra de 800 persones, via telefònica i de manera aleatòria tenint present la distribució de la ciutat respecte el sexe i l’edat, amb un nivell de confiança del 95%.
Percepció i igualtat efectiva
Segons aquest estudi, els reusencs es mostren dividits sobre si avui per avui hi ha igualtat d’oportunitats per raó de gènere. Els homes opinen més que les dones que sí hi ha igualtat d’oportunitats.
Pel que fa a tasques concretes, la gran majoria opina que les dones dediquen més temps que els homes a les tasques de la llar, als fills i les responsabilitats amb els avis. I, per contra, que els homes dediquen més temps a la vida social i l’oci. Respecte la dedicació en temps a la feina remunerada es percep que és la mateixa.
Coincidint amb el que els reusencs perceben, la realitat diu que les dones dediquen més hores de mitjana als fills, les tasques de la llar i les responsabilitats amb la gent gran. Els homes, per contra, dediquen més hores a la feina remunerada i a la vida social i l’oci.
Els homes tendeixen a ocupar llocs de treball adequats a la seva formació(o de nivell superior al que els correspondria per formació) més que no pas les dones i tenen de mitjana un salari mensual net gairebé 450 euros superior.
Per contra, gairebé tres de cada deu dones diuen tenir feines de nivell inferior a la que els correspondria per la formació adquirida.
Les pensions i les prestacions d’atur dels homes també són més elevades que les de les dones en 387 euros de mitjana.
Polítiques per a la igualtat de gènere
Tres quartes parts dels residents a Reus estan d’acord amb què les polítiques adreçades a facilitar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones són molt o bastant necessàries, i ho pensen tant ells com elles. Quan es suggereixen polítiques concretes el grau d’acord supera el 80%.
Així, gairebé el 90% considera que són molt o bastant necessaris els serveis d’atenció domiciliària per la gent gran i el de les escoles bressol. I més de 8 de cada 10 entrevistats consideren necessàries les polítiques de conciliació entre vida laboral i familiar i els serveis destinats a millorar la formació de les dones.
La majoria dels entrevistats considera que l’Ajuntament fomenta amb la seva actuació la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Quan es demana concreció sobre serveis específics que ofereix, però, predomina el desconeixement.
La majoria coneix, quan se li suggereix, la biblioteca municipal, els centres cívics, l’Institut Mas Carandell i, en menor mesura, les escoles bressol municipals i les activitats esportives del Pavelló Olímpic.
Per contra, la majoria diu no conèixer el Casal de Dones, l’Institut Doctor Frias, el SIAD, l’Oficina d’Atenció a la Víctima, el Mas Pintat o el programa Minuts Menuts.
Tots els serveis suggerits es valoren amb notes mitjanes d’aprovat alt o notable.
La biblioteca municipal és el servei més ben valorat amb una nota mitjana de 8,1, per davant del SIAD (7,9), Mas Carandell (7,8) i l’Institut de puericultura Doctor Frias (7,7). Tanca la llista el Programa Minuts Menuts, que es valora amb un 6,6.
Participació ciutadana per a la Igualtat de Gènere
A quatre de cada deu reusencs els agradaria prendre part en els organismes de participacióciutadana que l’ajuntament posa a disposiciódels ciutadans per donar la seva opinió.
Pràcticament no s’aprecien diferències entre homes i dones pel que fa al seu interès per participar a través dels organismes que hi ha al seu abast.
La majoria cita àmbits d’interès relacionats amb temes socials o d’atenció a les persones, especialment les dones (educació, cultura, gent gran, dona i igualtat, esports, infància, etc.).