Notes de premsa
La II ‘Reus 1900. Festa Modernista’ exhaureix gairebé totes les entrades
La segona edició de la ‘Reus 1900. Festa Modernista’ ha exhaurit pràcticament totes les entrades de les activitats proposades, una dada rellevant després de doblar el nombre d’actes respecte a l’edició de l’any passat, amb prop de 200 passis.
La celebració ha superat significativament l’assistència de l’any anterior i s’ha consolidat com un important pol d’atracció de visitants d’arreu del país, que no s’han volgut perdre l’ambient d’aquests dies.
L’obertura de més espais patrimonials, l’alta qualitat dels espectacles de recreació històrica i la implicació de les entitats i la ciutadania, han estat la clau de l’èxit d’enguany. Característiques que han marcat aquesta segona edició i que l’organització de la festa, Agència de Promoció de Ciutat ‘Reus Promoció’ i Casa Navàs, volen establir com les bases del model a seguir en les futures edicions.
Ampliació dels espais i noves activitats
Un dels elements més importants d’aquest any ha estat l’increment d’activitats i noves experiències per conèixer el patrimoni modernista de la ciutat i els principals edificis com la Casa Navàs, l’Institut Pere Mata i la Casa Gasull, que han permès als visitants redescobrir aquest patrimoni d’una manera molt diferent.
Excepcionalment també han obert durant aquests dies el Taller d’Hipòlit Montseny, el Palau Bofarull, el Teatre Fortuny, El Círcol de Reus, el Centre de Lectura, el Mas Totosaus o les Escoles Prat de la Riba. Obertures d’espais insòlits que han estat molt ben acollides i que han exhaurit totes les entrades.
Per altra banda, s’han ampliat els espais recreats, més enllà de la plaça Mercadal, amb activitats infantils a la plaça Prim, i representacions teatrals a la plaça Dr. Sabater.
Més entitats implicades
Un dels altres aspectes clau de l’esdeveniment ha estat la implicació de molts agents de la ciutat. Enguany s’ha comptat amb la col·laboració d’una vuitantena d’entitats i empreses de Reus i voltants, que han estat treballant durant mesos per preparar les activitats proposades.
Els diversos espais de la ciutat han comptat amb la presència de prop de 200 recreadors, de diferents entitats teatrals de la ciutat i de grups de recreació històrica procedents de ciutats com Els Pallaresos, Terrassa, Igualada, Badalona i Barcelona.
La tasca de recreació ha estat possible gràcies a entitats reusenques com Bravium Teatre, Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, Orfeó Reusenc, TEBAC Teatre, Associació Mandrilia, Casal Despertaferro, Cinc Quarteres, Colla Sardanista Roses de Tardor o el Ball de Diables de Reus, entre d’altres.
Un altre dels aspectes més rellevants d’aquesta edició ha estat la incorporació d’accions teatrals de carrers que, al llarg d’aquests dies, s’han representat en diferents espais del centre de la ciutat. Uns textos, escrits per l’escriptor i dramaturg reusenc Antoni Veciana, que reflecteixen la vitalitat comercial de l’època.
Espectacles de creació pròpia
La segona edició de ‘Reus 1900. Festa modernista’ ha destacat per l’increment dels espectacles teatrals, molts d’ells creats a propòsit per aquesta Festa. A banda, s’han tornat a representar muntatges com ‘Els rentadors’ al Casal de les Dones, ‘Lo Matrimoni Civil’ de TEBAC Teatre al Saló de Plens de l’Ajuntament o ‘Maria Rosa’ d’Amelie Produccions, un espectacle creat per commemorar l’Any Guimerà. També per celebrar aquesta efemèride, la festa s’ha tancat amb l’estrena a Catalunya de l’espectacle ‘Soc Àngel Guimerà’, escrit i dirigit pel dramaturg reusenc Jordi Folck.
Per altra banda, la Casa Navàs ha estrenat l’espectacle teatral ‘Entreteles’, dirigit per Irene Benavent, i amb la participació d’una desena d’actors. Aquest muntatge ha recreat el dia a dia de la històrica botiga tèxtil a la rebotiga de la casa, un espai no visitable fins ara i especialment obert per la festa.
Un altre muntatge creat per a l’ocasió ha estat ‘Balconades per veure i ser vistes’, una obra pensada expressament per a la Casa Gasull, un espai que també ha obert portes de manera extraordinària per la festa modernista. L’espectacle ha anat a càrrec de La Gata Borda, i ha estat dirigit per Ester Cort i Antoni Veciana. Aquestes representacions han fet reviure la vida quotidiana dels senyors Gasull i el seu personal de servei en aquest magnífic edifici.
Un altre dels espectacles originals de ‘Reus 1900. Festa Modernista’ ha estat el cabaret ‘Lliçons al Camerino’ de Rafael Fabregat, que la companyia La Feréstega va interpretar divendres als Jardins de la Casa Rull. Aquest muntatge teatral ens endinsa a la societat de l’època en un entorn en què camerino i escenari confluïen en un sol espai.
L’organització destaca de manera especial una altra de les novetats importants d’aquest ‘Reus 1900. Festa Modernista’ ha estat la festa obrera que amenitzà la nit del dissabte a La Palma on es va recrear l’activitat de les societats recreatives de l’època.
Aquest any la festa també ha comptat amb un espai de promoció de Terrassa com a ciutat convidada, que enguany ha celebrat la 21a edició de la Fira Modernista, a més de l’actuació durant el cap de setmana dels seus gegantons modernistes.
‘Reus 1900. Festa modernista’ ha estat organitzada per la Casa Navàs, l’Agència de Promoció de Ciutat “Reus Promoció” i l’Ajuntament de Reus, amb el suport de la Diputació de Tarragona, i el patrocini de Vermuts Miró.