Notes de premsa
La inauguració de la nova escola taller Lluís Domènech i Montaner III, a l’institut Pere Mata
ts, 31 de gener, a les 12:00 h s’inaugura oficialment la tercera Escola Taller Lluís Domènech i Montaner de Mas Carandell. L’acte tindrà lloc a les dependències de l’Institut Pere Mata.
En acabar l’acte d’inauguració s’atendrà els mitjans de comunicació i es farà una visita guiada a les instal·lacions en les quals s’ha d’intervenir, en companyia de l’arquitecte responsable de l’escola taller, Joan Figuerola, que explicarà en què consistirà la reforma.
Com les anteriors edicions, aquest programa formatiu cofinançat per l’Ajuntament de Reus, el Servei d’Ocupació de Catalunya i l’Ajuntament de Reus, té una durada de dos anys al llarg dels quals l’alumnat prendrà un ofici tot combinant l’aprenentatge teòric amb la pràctica professional, i duent a terme la intervenció en un edifici emblemàtic de la ciutat de Reus com és l’Institut Pere Mata. L’objectiu de la nova escola continuar la tasca realitzada a les dues anteriors, la restauració del pavelló modernista de Primera Classe i Distingits de l’Institut Pere Mata de Reus, obra del arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Si bé a diferència de les anteriors, que tenien com a objectiu recuperar el cos central, en aquest cas la intervenció en l’obra es concreta bàsicament en els dos xalets laterals.
L’Escola Taller formarà 46 en quatre especialitats: auxiliar de pintura decorativa, auxiliar d’obra i restauració de façanes, auxiliar de fusteria i restauració de mobles i auxiliar de restauració de vitralls. Del total de l’alumnat, un 22% són dones, una xifra que significa que hi ha un creixent interès per cursar i treballar en especialitats que fins fa uns anys s’associaven tradicionalment als homes. D’aquests 46 alumnes, més d’un 80% tenen entre 16 i 18 anys, la qual cosa indica que les Escoles Taller es presenten com una alternativa interessant i un nexe amb el mercat laboral per als joves que finalitzen l’ESO.
Aquest programa també treballa per la integració del jovent nouvingut oferint una alternativa formativa i professionalitzadora. Al voltant d’un 50% dels participants són d’origen extracomunitari. Per això, també s’ofereix als alumnes que ho requereixen una formació de reforç lingüístic tant en català com en castellà.
Pel que fa al lloc de residència, un 95% de l’alumnat prové de Reus, un 2,5% de la resta del Baix Camp en general i només un 2,5% d’altres comarques de la nostra província.
Com a novetats d’aquesta nova escola taller que intervé en l’Institut Pere Mata destaca que és la primera que ofereix l’especialitat de restauració de vitralls, una expressió artística molt present en les construccions modernistes. Per altra banda, i amb l’objectiu d’afavorir la inserció de l’alumnat treballador, s’ha decidit oferir conjuntament les dues especialitats d’obra i restauració de façanes aconseguint així que els participants siguin polivalents en ambdues àrees. Per últim, i amb vistes a millorar la qualitat de la formació s’oferiran al llarg dels dos anys una sèrie de tallers i seminaris que complementaran els coneixements de cada especialitat. Actualment, i pensant en la importància de la seguretat a la feina i la prevenció de riscos, l’alumnat està duent a terme un curs de 50 hores sobre aquesta matèria.