Notes de premsa

La Junta de Portaveus acorda adherir-se al Pacte Social i Polític per la Descolonització del Sàhara Occidental

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 28/10/2005

nta de Portaveus de l’Ajuntament de Reus ha aprovat avui, 28 d’octubre de 2005, la seva adhesió al Pacte Social i Polític per la Descolonització del Sàhara Occidental, que es detalla a continuació:

PACTE SOCIAL I POLÍTIC PER LA DESCOLONITZACIÓ DEL SÀHARA OCCIDENTAL
Declaració de Madrid. 14 de novembre de 2005
Els sotasignants, representants de diferents organitzacions socials, partits polítics, sindicats i personalitats del món de l’art i de la cultura, recollint el sentiment general de la societat espanyola actual entorn al conflicte del Sàhara Occidental, volem declarar el següent:
L’Estat espanyol és històricament i políticament responsable de la colonització patida pel poble del Sàhara Occidental, en haver ocupat i explotat els seus recursos durant més d’un segle.
Aquesta responsabilitat no acaba, com alguns han pretès, amb la firma el 14 de novembre de 1975 de la Declaració de Principis entre Espanya, el Marroc i Mauritània sobre el Sàhara Occidental, coneguda com Acords Tripartits o de Madrid, que representa l’entrega del territori sahrauí i dels seus habitants al Marroc i Mauritània, trist esdeveniment del que es compleixen ara trenta anys.
Per contra, aquests anomenats Acords Tripartits no només els manquen qualsevol valor jurídic, en realitzar-se en contra dels principis i pactes internacionals assumits per l’Estat espanyol, en especial contra la resolució 1514, sinó que, a la llum de la història i de l’ètica política, no tenen cap legitimitat. Aquests acords firmats per l’últim Govern franquista són, a més, responsables en gran mesura de la greu situació que pateix el Poble Sahrauí des d’aleshores.
Efectivament, la retirada d’Espanya i la successiva ocupació del territori pel Marroc (i en el seu dia també per Mauritània) han fet esclatar una llarga guerra, l’exili massiu de centenars de milers de sahrauís i, en definitiva, la conculcació dels drets humans fonamentals, individuals i col·lectius del Poble Sahrauí durant aquests trenta anys.
Per això, cap govern democràtic pot argumentar que aquell o altres actes d’abandó del territori posessin fi a les responsabilitats que a Espanya li corresponen com a potència colonitzadora del Sàhara Occidental.
El penós fet que, en ple segle XXI i a meitat del Segon Decenni Internacional per a l’Eliminació del Colonialisme (2001-2010), el Sàhara Occidental continui essent, segons Nacions Unides, l’únic territori pendent de descolonització del continent africà, unit als sofriments que aquesta situació genera en la població autòctona, haurien de ser raó suficient per a una intervenció decidia del govern per arribar a una solució justa i definitiva.
No obstant això, els diferents governs de la democràcia, lluny de fer front a les seves responsabilitats en aquesta qüestió, han preferit deixar en mans de la Comunitat Internacional les propostes de resolució del conflicte, contribuint a mantenir l’ocupació il·legal del territori mitjançant la venda d’armes i l’assignatura de tractats i convenis preferencials amb el Marroc en matèries econòmiques i polítiques que afecten directament els territoris ocupats del Sàhara Occidental.
L’Estat espanyol segueix sense concedir l’estatus diplomàtic al Front Polisario, representant únic i legítim del Poble Sahrauí, reconegut per la Comunitat Internacional.
L’actual govern, encapçalat pel Sr. Rodríguez Zapatero ha declarat reiteradament la seva intenció d’intervenir directament per buscar una solució al conflicte del Sàhara Occidental, el qual obre una finestra d’esperança per als qui pensem que la implicació d’Espanya en la solució del conflicte és una qüestió de justícia pendent.
Tanmateix, no és menys cert que, entre el conjunt de declaracions i gestos dels responsables diplomàtics espanyols, és difícil endevinar una posició clara i ferma a favor de l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí. Pensem que no és incompatible defensar els nostres interessos al Nord d’Àfrica amb la defensa de la Legalitat Internacional i la justícia.
Per tot això, les organitzacions socials, els partits polítics i els sindicats sotasignants fem la següent Declaració de Madrid per la Descolonització del Sàhara Occidental:
CONSIDEREM que el conflicte que pateix en l’actualitat el Poble Sahrauí no és sinó un problema de DESCOLONITZACIÓ inconclusa.
CONSIDEREM que, en dit procés, la responsabilitat històrica, política i ètica fonamental correspon a l’Estat espanyol quant a potència colonial que fou del Sàhara Occidental fins al 1976.
CONSIDEREM que el conjunt de l’opinió pública de l’Estat s’ha manifestat clara i reiteradament, tant a través d’organitzacions ciutadanes com de les seves institucions representatives, en especial a través dels seus Parlaments, a favor de l’exercici del dret a l’autodeterminació del Poble Sahrauí.
CONSIDEREM les declaracions del govern actual, presidit per Rodríguez Zapatero, en el sentit de fundar la seva actuació en qüestions de política internacional en el dret i en la justícia, així com la seva declarada intenció de contribuir a una solució justa del conflicte sahrauí.
CONSIDEREM que la firma dels anomenats acords tripartits, de la qual aquest any es complirà el trentè aniversari, és una càrrega per a la democràcia espanyola que ha de ser esmenada i que la política de deixadesa de responsabilitats no és sostenible sense menyspreu de la mateixa democràcia.
Per això, INSTEM el Govern espanyol que:
Emprengui una acció decidida perquè el procés de descolonització del Sàhara Occidental, que es va veure interromput el 1975, acabi de forma justa mitjançant la celebració del referèndum d’autodeterminació i que s’exigeixi al Marroc el compliment de les Resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i, en concret, la Resolució 1495, coneguda com el Pla Baker.
Que, tenint en compte els gravíssims esdeveniments que s’han produït en els últims sis mesos als territoris ocupats del Sàhara Occidental, exigeixi al Govern del Marroc el cesament immediat de la repressió, la llibertat de tots els detinguts polítics sahrauís i el respecte dels Drets Humans, la qual cosa permeti l’obertura del territori i l’accés d’observadors internacionals a la zona.
DECLAREM la nostra voluntat decidida de participar en aquesta tasca, treballant en tots els àmbits per aconseguir que el Poble Sahrauí recuperi el que és seu; només així l’Estat espanyol podrà recuperar la dignitat perduda.

Madrid, 14 de novembre de 2005

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.