Notes de premsa

La Junta Local de Seguretat constata la tendència a la baixa dels fets delictius

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 14/02/2014
Junta Local de Seguretat

Els fets delictius van baixar a Reus un 1% el 2013 en relació a l’any passat, una dada que confirma una tendència a la baixa del 5,48% en quatre anys. Així ho ha constatat aquest divendres 14 de febrer la Junta Local de Seguretat, presidida per l’alcalde de Reus i formada per representants de l’Ajuntament, de la Generalitat de Catalunya i de la Subdelegació del Govern; així com de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d’Esquadra, de la Policía Nacional i de la Guàrdia Civil.

La Junta Local de Seguretat ha constatat que els nivells de seguretat a Reus són semblants o millors que a ciutats semblants; i ha servit per fixar els objectius per al 2014:

  • Continuar en la línia de reducció dels fets delictius a la ciutat.
  • Continuar amb les polítiques i accions de proximitat policial.
  • Continuar reforçant la col·laboració entre cossos policials i amb la ciutadania.

Reducció dels fets delictius
Durant el 2013 s’han reduït en un 1% els fets penals coneguts respecte l’any anterior. Una dada que confirma la tendència a la millora dels nivells de seguretat. El desglossaments dels fets de 2013 en relació a l’any anterior és el següent:

  • El número de delictes s’ha reduït en un 0,1%
  • El número de faltes penals s’ha reduït en un 2,2%

Pel que fa al total de delictes, el detall de les dades és el següent:

  • Els delictes contra el patrimoni es mantenen amb un increment zero
  • Els delictes contra les persones baixen un 17,7% 
  • Els delictes contra l’ordre públic baixen un 3,1% 
  • Els delictes contra la salut pública pugen un 65,2% 
  •  Mentre que la resta de delictes baixen un 2,1%.

I pel que fa al total de faltes, el detall és sel següent:

  • En faltes contra el patrimoni hi ha una reducció del 5,1%
  • En faltes contra les persones, la reducció ha estat de l’12,9%

Proximitat
Amb tot, la Junta Local de Seguretat considera extrapolables a Reus les dades de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya puntua amb un 6,6 la percepció de seguretat al territori. En aquest sentit, la proximitat dels cossos policials a la ciutadania es considera fonamental per mantenir la tendència de reducció dels fets delictius.

Aquesta política de proximitat és quantificable: Entre juliol i desembre de 2013 s’ha incrementat en un 30% les patrulles a peu, en comparació amb el periode de gener a juliol. Així mateix, s’han incrementat també les reunions amb les associacions de veïns i de comerciants; i s’ha establert un fil directe amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra via telèfon i correu electrònic, que permet un contacte diari i personalitzat.

Els resultats d’aquesta política de proximitat es reflecteix en algunes dades rellevants:

  • Les actuacions de la Guàrdia Urbana en matèria de civisme han augmentat un 73,98% (de 1.130 l’any 2012 a 1.966 el 2013). Són actuacions relacionades amb sorolls i molèsties veïnals, abandonament de vehicles, consum de drogues a la via pública, etc.
  • La Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes ha obert el 2013 un total de 164 casos dels quals se’n van tancar el 91,46%. La gran majoria dels casos estan relacionats amb conflictes en comunitats de veïns i de convivència a la via pública.

La pròxima aprovació de l’Ordenança de Civisme que està enllestint els Govern de Reus aportarà més eines legals per fer front a les conductes incíviques i endurirà algunes de les sancions previstes per aquests fets.

Col·laboració
Reus és un exemple de coordinació i de col·laboració. Col·laboració en dos nivells:

  • Col·laboració entre cossos policials. La tasca conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra (però també la Policía Nacional i la Guàrdia Civil per a dispositius específics) es tradueix en una acció més intensa, coordinada i eficaç de l’acció polícial. Durant el 2013 s’han realitzat un total de 25 dispositius extraordinaris de seguretat i convivència, i 85 actuacions conjuntes als barriss.
  • Col·laboració ciutadana. Són diversos els mecanismes de col·laboració que establerts: els telèfons i correus electrònics de contacte amb la Guàrdia Urbana i el cos dels Mossos d’Esquadra, les reunions de treball, els plans comunitaris, etc... Són instruments que funcionen. En les zones de la ciutat on aquesta col·laboració veïnal es produeix de forma efectiva, la percepció de seguretat millora.
Junta Local de Seguretat
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.