Notes de premsa

La Marató de Sang torna al Teatre Fortuny de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 18/05/2023
Presentació de la Marató de Sang 2023

El pròxim dimarts 23 de maig es posa en marxa una nova edició de la Marató de Donants de Sang de Reus, recuperant la festa de donació en horari ininterromput de 9:00 a 21:00 h. Des de l'organització s'han posat el repte d’aconseguir que s’hi apropin més de 600 reusencs i reusenques per donar sang i plasma. Al web donarsang.gencat.cat/Msangreus es pot reservar cita.

Aquestes donacions han de permetre augmentar les reserves de sang fins assolir uns nivells òptims. I és que, a les portes de l’estiu, quan més baixa la donació, és imprescindible mantenir un bon ritme de donacions.

A més, en aquesta jornada, tots els menors de 40 anys, podran apuntar-se al Registre de Donants de Moll d’Os a través d’una mostra de sang. Per fer-ho, només és necessari avisar a l’equip professional del Banc de Sang. Cal que més joves s’hi registrin per augmentar les possibilitats de trasplantament de pacients amb leucèmia. Cada any, 5.000 persones són diagnosticades amb aquesta malaltia a l’Estat espanyol, i el trasplantament de medul·la òssia és l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang.

La donació és sempre imprescindible
Avui hi ha sang per a les necessitats dels 7 propers dies, un nivell que es considera estable. Tot i això, com que cada dia es fa servir sang cal que contínuament hi hagi donacions.

De cada donació se’n beneficien tres persones, ja que la sang se separa en els diferents elements que la componen: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Cada component s’utilitza per a diferents malalties: 3 de cada 10 transfusions de sang que requereixen els pacients són per a tractaments de càncer. De fet, aquest tipus de malalties són les que més sang consumeixen, per davant de les malalties de l’aparell digestiu, com hemorràgies intestinals, i la salut cardiovascular, com els infarts.

Històries que valen una vida
Aquest és el cas de la Marta Gilart, una jove de 24 anys que va necessitar sang per un càncer de mama. Malgrat que tenia unes probabilitats molt baixes de patir un càncer amb la seva edat, va ser l’excepció. I és que les menors de 30 anys representen el 0.65% dels pacients amb càncer de mama a l’Estat.

Ella va passar de ser donant, estrenant-se a la donació coincidint amb la majoria d’edat, a convertir-se en receptora de sang. Aquí pots descobrir més la seva història.

O el testimoni de l’Anna Boltes que ha vist com el càncer ha colpejat la seva família en dues ocasions: primer el seu pare, amb un càncer de bufeta, i després la seva germana, amb un càncer de mama. Les dificultats li han fet replantejar la seva manera d’entendre la vida, i tot i que ella ja era donant abans, ara organitza un dia amb la família per venir a donar sang tots junts i recordar als que ja no hi són. Més sobre el testimoni de l’Anna.

Presentació de la Marató de Sang 2023
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.