Notes de premsa
La mostra de videocreació PROJECTART arriba el 6 de maig a la Sala Reus del Museu d’Art i Història<br />
la Reus del Museu d’Art i Història (plaça de la Llibertat, 15) inclourà a partir d’aquest divendres, 6 de maig, de 18:00 a 2:000 h, la projecció de documentals de videocreació que s’inclouen en la mostra Projectart, organitzada per la delegació territorial de Cultura de la Generalitat. El primer cicle, que es podrà veure cada divendres del mes de maig de 18 a 20 h a la Sala Reus, es titula Poesia quotidiana, i és comissariat per Xavier Garcia Puerto.
Projectart és una mostra de videoart que neix amb l’objectiu d’establir un espai permanent per a la difusió d’aquesta nova tendència a les nostres comarques. En aquest sentit, la mostra ofereix als joves vídeoartistes de la zona l’oportunitat de donar a conèixer la seva obra, alhora que també suposa un escenari idoni per tal que joves comissaris de vídeoart puguin desenvolupar el seu treball.
Projectart es presenta com una sèrie de cicles que es projectaran durant els pròxims mesos, cada un dedicat a un jove programador o programadora que hagi ressaltat pel seu treball en obres de videocreació o com a comissari en el camp del videoart.
El cicle Poesia quotidiana és integrat pels següents treballs:
Las leyes del equilibrio (11’), de Daniel Cuberta.
Detesto el sentimentalimso barato (6’), de Jorge Torregrosa.
Margaritas (5’), de José Luis Tirado.
El hombre invisible (10’), de Daniel Cuberta.
Sinopsi dels cicles:
Poesia quotidiana (maig):
Una passejada pel carrer, el trànsit de casa a la feina, trobar-nos amb els amics i amigues, conèixer algú, pagar les factures, agafar el transport públic, enviar un missatge electrònic, fer cua, les victòries i les derrotes, veure sortir el sol i com torna a amagar-se, tintant de colors extraordinaris cada cel de cada terra. Tot és poesia.
Com qualsevol creador o creadora, les persones que es dediquen al vídeoart no han d’evadir-se a paradisos perduts o reflexions extramundanes per mostrar-nos el potencial estètic i artístic que porten dins. Els elements més senzills i quotidians, del dia a dia, poden ser un bon tema per a una brillant poesia.
Cada mes es canvia de cicle i els pròxims seran els següents:
Mirades documentals
De vegades, les persones que es dediquen al vídeoart tracten de mostrar la realitat, jugant amb el gènere documental, amb els seus retrats socials durs i crus. Però l’ull de l’artista ofereix aquesta actualitat a través d’un prisma especial.
Perquè també es poden comprendre les situacions del nostre món des de l’estètica i les mirades filtrades des de la subjectivitat del creador. Perquè no es pot deixar de banda la sensibilitat. Fins i tot arribant a una interpretació més lúcida.
El cos humà
El cos de l’ésser humà ha estat una de les figures centrals de les representacions artístiques des dels seus orígens. Des de l’antic Egipte al Renaixement, passant per Grècia o el Barroc, tots s’han mostrat fascinats per la bellesa, la complexitat i, alhora, la senzillesa del cos humà.
També ha estat un dels temes recurrents en l’art actual dels últims anys, en multiplicitat de variants. El videoart com a part integrant dels mitjans creatius del canvi de mil·lenni, ho mostra en tota la seva potència i presència.
Ritmes visuals
La confluència entre música i imatge és un dels camps de batalla des del naixement de l’àudiovisual, i continua encara ara. Flirtejant entre gèneres com el vídeoclip o la vídeodansa, la videocreació ha arribat a crear un microcosmos d’escassos minuts mostrant l’idil·li d’aquestes dues formes d’expressió, la visual i la musical.
Visions del món
Més enllà de poesies, composicions i declaracions d’intencions, el creador o la creadora sempre tenen una posició al món, personal i particular. De vegades ens mostren aquest univers propi, indicant-nos una visió del món curiosa, revelant-nos secrets que ens havien passat desapercebuts, o dient en veu alta qüestions que tots pensem.
El cicle neix impulsat per la Delegació de Cultura de la Generalitat a Tarragona i, a més de Reus, té com a escenari la seu de la Delegació (c/ Major, 14 de Tarragona).
Lloc:
Museu d’Art i Història de Reus
Sala Reus. Plaça de la Llibertat, 15.
Més informació: Elena Martí, 977 34 54 18 o 977 34 48 33. www.reus.net/museus