Notes de premsa
La nova composició del roserar de Mas Iglesias busca un major impacte visual i cromàtic
L’Ajuntament de Reus ha iniciat la fase de replantació dels rosers del roserar de Mas Iglesias, Joaquima Gallissà. L’actuació culminarà els treballs de remodelació de l’espai, el qual es podrà reinaugurar amb una nova imatge. Els treballs han consistit en la renovació de les terres, el realçat dels parterres, la substitució dels elements de fusta malmesa, la instal·lació d'un nou sistema de reg per optimitzar l'eficiència hídrica i la millora de la biodiversitat.
Daniel Marcos, regidor de Via Pública, afirma que "la remodelació del roserar de Mas Iglesias és una aposta del Govern de Reus per una ciutat verda i sostenible, i un compromís amb la ciutadania, que reforcem amb la contractació d'un manteniment específic d'aquest espai. Per tl plegat, ho volem celebrar amb la reinauguració del roserar durant el mes de gener".
La roserar Joaquima Gallisà és l'únic que hi ha a Reus i una de les poques públiques que hi ha a Catalunya. Amb gairebé una hectàrea de superficie, va ser inaugurat l'any 2007 i es va batejar amb el nom, d'una roserista molt vinculada al concurs de roses i roseristes del Centre de Lectura.
La replantació dels rosers permetrà comprovar una nova composició del roserar, que s'ha organitzat cromàticament, creant bandes dedicades a un color o gamma de colors. Es busca crear un efecte visual i sensorial immers en una paleta de diversos colors i olors. L'organització cromàtica fa que sigui més fàcil trobar les roses que es busquen. Les diferents varietats de rosers s'agrupen en nou grups segons la pigmentació de les seves floracions: blanc, vermell, groc, rosa, fúcsia, bicolor, variegata, taronja i crema.
Entre les tipologies de rosers plantats hi ha els híbrid de te amb, varietats com Pau Casals, Sardana o Chrysley Imperial; els floribunda, amb varietats com Bet Figueras o Clotilde Sorolla; roses antigues, com la Rosa Chinensis Mutabilis o Rosa Banksiae Lutea; i enfiladisses com Inés Saste, Pierre Ronsard o Sorbet Fruité.
Les noves varietats de rosers que s'estan replantant es complementen amb plantacions d'espècies d'herbàcies, flors silvestres, aromàtiques i altres espècies de clima mediterrani, per promoure la diversitat i enriquir l'ecosistema amb una millor adaptació a les condicions climàtiques actuals.
Aquestes plantes ofereixen aliment i refugi als insectes beneficiosos, com les abelles, els pol·linitzadors i els depredadors de plagues. Entre d'altres es podran observar salvies, lavandes, alocs, llentiscles, rhamnus, verbenes, gaures, abelies, plantes bulboses, roselles, silenes, echiums, bellis entre d'altres.
Dues fases
L’actuació al roserar de Mas Iglesias es va dividir en dues fases, en execució de dues anualitats del pla de manteniment de la jardineria pública.
Durant l’execució de la primera fase, adjudicada inicialment a l’empresa Brocoli, l’Ajuntament va resoldre el contracte, donat l’evident incompliment de l’acord per part de l’empresa adjudicatària. Posteriorment, l’Ajuntament va encarregar la finalització de l’obra per completar l’actuació prevista a l’empresa Q Verd per un import de 44.911,87 euros.
La segona fase s’ha adjudicat a l’empresa Arboricultura Urbana i Paisatge SL, per un import de 96.558 euros.
Viles flories
La remodelació del rosera de Mas Iglesias és una iniciativa estratègica destinada a potenciar la infraestructura verda de Reus per tal d'afrontar amb eficàcia els reptes que planteja el canvi climàtic i crear una ciutat més resilient.
Reus és membre de la formació de Viles florides que promou ciutats més verdes, saludables i sostenibles, que posa en valor la riquesa natural i paisatgística de les ciutats. La ciutat ha revalidat aquest 2023 el màxim premi del certamen Viles Florides, que reconeix els municipis pel seu treball de transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Reus ha obtingut novament quatre flors d’honor.