Notes de premsa
La projecció a l’IES Baix Camp del documental «Maquiladoras», sobre els drets laborals
oper dimecres 4 de febrer, a les 10:00 h, a l’Institut Baix Camp, es projectarà “Maquiladoras”, un documental del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
Les maquiles són empreses processadores, subcontractades i instal·lades en zones franques, és a dir, àrees geogràficament situades en territori nacional però exemptes de tota obligació fiscal i de l’adequació a la legislació laboral. El capital inversor de les maquiles és nord-americà, xinès, coreà o del mateix país. Aquesta indústria s’encarrega de la part de la producció tèxtil, del calçat, l’alumini, l’orfebreria i el tabac destinats a l’exportació al mercat nord-americà i europeu.
Maquiladoras és una mirada sobre el fenomen creixent de les maquiles a Nicaragua i la gent que les envolta. A Nicaragua, en un context de globalització i d’acords de lliure comerç amb Estats Units, la maquila sembla representar el manà, l’únic camí transitable pel desenvolupament. Malgrat això, la maquila sol ser coneguda per les constants violacions dels drets més fonamentals dels treballadors, per la transgressió de les lleis mediambientals, per no generar riquesa al país on s’ubica i per beneficiar-se de l’exempció de tota mena d’impostos.
Presentarà l’acte M. Teresa Vallverdú March, regidora de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Reus. Hi assistiran Javier Calderón, cap de producció i ajudant de direcció i Miriam Valle, protagonista principal i treballadora de la maquila King Yong de Managua.