Notes de premsa
La unitat de mediació de la Guàrdia Urbana resol 109 casos el 2008
itat de Mediació i Resolució de Conflictes (UMIRC) de la Guàrdia Urbana ha actuat durant el 2008 en un total de 123 casos de mediació, dels quals n’ha resolt 109, el 88%. La UMIRC és la unitat específica del cos municipal de policia per analitzar i identificar els àmbits de conflicte com l’incivisme, la intolerància o la xenofòbia, i per dissenyar accions preventives adreçades a fer disminuir la percepció d’inseguretat
La Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes de la Guàrdia Urbana ha intervnigut durant el 2008 en 123 casos, dels quals s’han resolt i tancat 109, el 88%. Només 3, el 2%, estan tancats però encara requereixen d’un seguiment per veure com evolucionen, mentre que 11 casos, el 10%, continuen oberts.
Els àmbits de treball dels casos en els quals s’ha actuat se centren en les relacions entre comunitats de veïns, conflictes al carrer i convivència comunitària, amb 74 casos. 23 tenen a veure amb conflictes escolars, i 14 amb grups de joves. El 76% del total de casos treballats estan relacionats amb persones autòctones, mentre que el 24% restant ho estan amb persones immigrants. La major part d’aquests últims són en l’àmbit comunitari.
La UMIRC treballa de manera coordinada amb la resta d’unitats de la Guàrdia Urbana i amb les regidories municipals de forma transversal. Porta a terme funcions d’anàlisi i identificació dels àmbits de conflicte (civisme, intolerància, mediació, racisme i xenofòbia, infància, joves, gent gran, violència de gènere i multiculturalitat); disseny i execució d’accions preventives per reduïr la percepció d’inseguretat; planificació de les intervencions correctives des d’una perspectiva interdisciplinària; i difusió de programes, projectes i accions preventives entre la ciutadania.
La Guàrdia Urbana té un paper important en la prevenció i en la resposta contra els actes incívics. Des de la UMIRC es realitza un treball tècnic i sistemàtic de contactar i conèixer tant els grups conflictius com les associacions de veïns per canalitzar les seves inquietuds i necessitats, establint una relació permanent, que els serveixi a ells de punt de referència per tractar les seves preocupacions, i a la Guàrdia Urbana per desenvolupar un seguiment, constant i actualitzat, de l’evolució, en una tasca preventiva de les situacions amb risc de conflicte social.