Notes de premsa

La URV impulsa el projecte Castells de Ciència, una iniciativa de divulgació per parlar dels castells des d’una perspectiva científica

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 9/03/2022
Presentació del projecte Castells de Ciència

Els castells vistos des de la perspectiva de la química, la física, la història, l’antropologia, l’arquitectura i la sociologia. Amb aquestes sis disciplines, que s’ampliaran en la segona fase del projecte, arrenca Castells de Ciència, la nova iniciativa de divulgació científica que impulsa la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV (ComCiència) i la Càtedra dels Castells de la Universitat. Els primers sis articles tracten de l’energia potencial dels castells (física), el casc casteller (química), l’origen dels castells (història), les construccions gòtiques i el seu paral·lelisme amb les construccions castelleres (arquitectura), el fenomen identitari dels castells (sociologia) i les colles castelleres com a espais de cohesió social (sociologia).

El projecte consta de diverses accions. De cadascun dels àmbits se n’han dissenyat cartells que es podran veure als carrers de Reus, Tarragona i Valls. A través d’un codi QR, els cartells adrecen cap a una informació més general que es troba a la pàgina web amb l’explicació científica de la vinculació dels castells amb els àmbits científics https://castellsciencia.urv.cat/ca/i aviat es podrà visitar també en espanyol i anglès. Aquí s’hi pengen els articles relacionats amb cada disciplina i s’hi poden veure càpsules de vídeo de ciència en un minut que tracten també de la ciència i dels castells amb el suport d’il·lustracions animades. El projecte té l’aval científic del personal investigador  de la Universitat i el dels castellers de diferents colles que han participat en el projecte. La investigadora i divulgadora de la URV Núria Ruiz ha estat l’assessora científica del projecte.

A banda dels cartells, els vídeos i la pàgina web, en aquesta primera fase s’organitzarà un cicle de xerrades durant la primavera, a més  d’accions efímeres al carrer i es convocaran visites als assajos i a les diades comentades des de la perspectiva científica. En una segona fase el projecte s’ampliarà amb més disciplines, noves accions i s’arribarà a altres municipis.

El proper 14 de març es començaran a  instal·lar els cartells a Reus i es podran veure durant les segones quinzenes dels mesos d’abril i maig. A Valls els cartells es col·locaran al maig i properament, a Tarragona. Els ajuntaments d’aquestes tres localitats han col·laborat en la iniciativa.

A banda de la mateixa universitat, el projecte ha rebut el finançament de la Fundació Espanyola per ala Ciència i la Tecnologia (Ministeri de Ciència i Innovació) i de l’empresa Repsol.

Sis investigadores i investigadors en l’arrencada del projecte

En aquesta primera fase del projecte hi ha participat l’investigador Roger Cabré, físic i investigador del Departament d'Enginyeria, Electrònica, Elèctrica i Automàtica; Marta Calull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica; Eduard Jiménez, assessor del grup de recerca ISOCAC de la URV en estudis castellers i marítims; Albert Samper, investigador de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura; Francesc Valls, investigador del grup de recerca Social & Business Research Laboratory – SBRlab, i Elisa Alegre, investigadora del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social.

Presentació del projecte Castells de Ciència
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.