Notes de premsa
La Xarxa Tècnica per a la Igualtat d’Oportunitats es reuneix a Reus
rxa Tècnica per a la Igualtat d’Oportunitats, de la qual forma part l’Ajuntament de Reus, organitza aquest dijous 19 de novembre al Mas Miarnau la jornada «Economia, ocupació i gènere: noves visions i eines de canvi» per reflexionar a l’entorn de la incorporació de la perspectiva de gènere en l’àmbit econòmic i l’ocupació.
La Xarxa Tècnica per a la Igualtat d’Oportunitats gestiona el coneixement, experiències i bones pràctiques en matèria d’Igualtat d’Oportunitats des de la perspectiva de gènere i de gestió de la diversitat, per tal de contribuir a una millora qualitativa de la societat on ens desenvolupem. La seva missió és detectar les necessitats del territori i optimitzar els recursos invertits, així com crear un espai d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques en matèria d’igualtat d’oportunitats des d’una perspectiva de gènere i de gestió de la diversitat.
Actualment, la Xarxa Tècnica per a la Igualtat d’Oportunitats està formada per quinze entitats: Ajuntament de Tarragona, Ajuntament de Roda de Barà, Casa Caritat-Ajuntament de Valls, Cámara de Comercio, Industria y Navegación de Castellón, Cerc@ SCCL, Comissions Obreres, CEPTA, Creu Roja Tarragona, Diputación de Badajoz, Diputación Provincial de Cáceres, Ekinbide SL, Fundació Ecom, Fundació Inform, Fundació FIAS i Ajuntament de Reus.
El programa de la jornada és el següent:
- 9:00 h. Recepció i lliurament de la documentació
- 9:30 h. Inauguració de la jornada: Josep Allueva, Regidor de Formació i Ocupació de l’Ajuntament de Reus; Dolors Herrera, Consellera d’Empreses, Formació,Ocupació, Consum i Llicències a l’Ajuntament de Tarragona.
- 10:00 h. Ponència: Bona pràctica Empreses per la igualtat –Emakunde. Modera: Carmen Gonzalo, Gerent d’Ekinbide; Ane Miren Fernández Gómez, Àrea de Programes Emakunde– Emakumearen Euskal Erakundea; i Elsa Inoriza, Relacions Externes Bilbao Bizkaia Kutxa.
- 11:00 h. Pausa – cafè
- 11:30 h. Resum de les accions de la xarxa de l’any 2009 i presentació web. Ponència d’Aurora de La Torre, Coordinadora de programes del Servei Municipal d’Ocupació de l’Ajuntament de Tarragona, entitat coordinadora de la Xarxa Tècnica per a la Igualtat d’Oportunitats.
- 12:00 h. Taula rodona: Economia amb perspectiva de gènere. Modera: Alberto Bondesio, Assessor d’Alcaldia de l’Ajuntament de Reus. Daniel Gabarró, AHIGE Catalunya: «Reflexions econòmiques des de la masculinitat igualitària». Carmen Castro, Economista «La situació de les polítiques d’igualtat de gènere en el canvi de model productiu».
- 13:30 h. Cloenda. Sara Berbel, Directora General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball; Lluís Miquel Pèrez, alcalde de Reus.
- 16:00 a 18:00h. Tallers pràctics:
«Concil·liació de la vida laboral, familiar i personal», Esther Sanchez, Professora titular del Departament de Dret Privat, codirectora de recerca de la Facultat de Dret i col·laboradora de l’ Institut d’Estudis Laborals d’ ESADE. Contingut: Quin és el model de conciliació dissenyat des de la Llei i quins són els seus desajustos pràctics. Els perquès de la conciliació Els perquès de la no conciliació Els com de la re-conciliació
«Noves masculinitats»,.Daniel Gabarró, mestre, psicopedagog, llicenciat en humanitats,diplomat en direcció i organització d’ empreses i ex-professor de la Universitat Ramon Llull. Contingut: La necessitat d’incorporar als homes en polítiques d’igualtat. Definicions de masculinitat igualitària. Estratègies per impulsar la masculinitat igualitària
«Violència de gènere en el món laboral». Fundació Surt, entitat social que treballa per facilitar la presència de les dones en el món econòmic i laboral en condicions d’equitat. Contingut: Què s’entén per violència a l’àmbit laboral? Conceptes i marc explicatiu. Assetjament sexual i assetjament per raó de sexe. Conductes considerades assetjament sexual o per raó de sexe al lloc de treball. Estadístiques d’incidència i conseqüències. Breu introducció al marc legal i al codi penal. Prevenció, grups de risc i protocols d’actuació