Notes de premsa
L’Ajuntament aprova un nou Pla Estratègic de Subvencions, amb un pressupost anual en ajuts de 8,5 milions d’euros
El Ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres, 20 de desembre el Pla Estratègic de Subvencions 2025-2027 que defineix les noves orientacions estratègiques de la política d’ajuts municipals, i defineix un import anual de 8.489.687,03 euros en ajuts, d’acord al pressupost de l’Ajuntament per a l’exercici 2025. L’import correspon a 8.022.587,03 euros en subvencions de l’Ajuntament; i 467.100 en ajudes dels organismes autònoms municipals. L’import total suposa un increment de gairebé 1,7 milions d’euros respecte el pressupost de 2024.
El Pla Estratègic de Subvencions és l’eina de de planificació de defineix objectius estratègics per a la gestió de les subvencions per a cada un dels departaments de l'Ajuntament. El document de planificació per als exercici 2025-2027 s’addiu al Pla d’Acció Municipal 2023-2027 i als tres eixos descrits per l’acció de govern: ser referents en governança posant les persones al centre de totes les polítiques; fer de la ciència i la innovació motors de creixement econòmic; i treballar per una ciutat verda i sostenible.
El gruix del pla de subvencions es destina atendre necessitats socials de la ciutadania, en especial casos de vulnerabilitat. En aquest sentit, més de la meitat del pressupost de subvencions del 2025 són de convocatòries de l’àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials.
Els objectius estratègics definits al Pla Estratègic de Subvencions 2025-2027, entre altres són:
- Empresa, Formació i Ocupació: Donar suport a activitats o actes de contingut econòmic i empresarial que s'organitzin a la ciutat i que estiguin alineats amb les competències de la Regidoria. Igualment, revitalització de zones de la ciutat amb espais buits amb la voluntat de dinamitzar la zona i aconseguir que els espais buits s’ocupin amb projectes emprenedors de triple impacte.
- Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement: Incidir en l’espai econòmic de la ciutat i de l’entorn immediat, ja sigui amb accions adreçades directament a dinamitzar el teixit productiu o amb l’impuls i l’organització directa d’esdeveniments que puguin tenir un impacte directe en termes de creixement econòmic generador d’ocupació.
- Medi Ambient: Aconseguir amb la línia dels Premis per al Medi ambient ciutat de Reus és promocionar i incentivar totes aquelles iniciatives i projectes per assolir els objectius de desenvolupament sostenible establerts per les Nacions unides. Promocionar les accions de benestar animal dirigides concretament a la convivència entre la ciutadania i els gats ferals o de carrer, sota el prisma del benestar animal i la reducció de forma paulatina de les colònies existents.
- Serveis Generals, Hisenda i Bon Govern: Assolir la igualtat formal i material de la ciutadania amb un règim de subvencions per a les persones en situacions econòmiques desfavorides, sigui per la percepció d’uns ingressos clarament insuficients o per la concurrència d’altres circumstàncies que repercuteixen de forma negativa en la seva capacitat econòmic.
- Seguretat ciutadana i Convivència: Promoure el voluntariat de protecció civil en les tasques de col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Reus.
- Serveis a les persones i drets socials: Garantir la protecció, la seguretat i la igualtat d’oportunitats dels infants i adolescents, vetllant per un correcte desenvolupament, creixement i progrés en totes les àrees de la vida. Fomentar accions d'orientació educativa i de prevenció de l'abandonament escolar. Millorar l'accés als serveis bàsics de les famílies vulnerables amb criteris de sostenibilitat. Fomentar la cooperació al desenvolupament, l'ajuda humanitària i la sensibilització ciutadana a través de projectes de cooperació gestionats per ONGs. Accés a l'habitatge. Promoure el desenvolupament de les persones amb discapacitat. Reconèixer l’accés universal de la ciutadania amb discapacitat als drets i serveis ciutadans i socials.
- Salut i Esports: Preservar la salut de la població amb accions preventives, promotores, protectores i de seguiment. Assessorar i donar suport a les entitats per a la realització d’activitats de promoció de la salut. Incentivar la pràctica esportiva i l’activitat física com a eina de prevenció i manteniment de la salut física i mental. Crear espais i sinergies amb les entitats esportives per tal de promocionar els diferents esports que es practiquen a la ciutat. Crear espais i sinergies amb les entitats esportives per tal de promocionar els diferents esports que es practiquen a la ciutat. Promoure Reus com a capital de l’esport i pol d’atracció pel turisme esportiu.
- Educació i Ciutadania: Incidir en tots els aspectes educatius de la ciutat des de la mirada de «Reus, Ciutat Educadora» , connectant la comunitat per generar més i millors oportunitats educatives al llarg i a l’ample de la vida de totes les persones, apostant per una mirada educativa 360, de qualitat, equitat , inclusiva i de cohesió social.
- Joventut: Promoure el desenvolupament social, personal i professional de les persones joves per tal que siguin autosuficients i puguin decidir el seu futur, emancipar-se i tenir els coneixements necessaris per a ser lliures. Facilitar eines i recursos per tal que els joves puguin potenciar el seu talent i les seves inquietuds artístiques i culturals. Ampliar i diversificar l’oferta existent d’oci per a joves tenint en compte entitats, equipaments i col·lectius juvenils. Proporcionar una variada oferta d’activitats culturals, formatives i saludables adreçada a la gent jove en tots els períodes de l’any i sobretot en els períodes vacacionals.
- Relacions Ciutadanes: Afavorir la convivència als barris i entre les persones que hi viuen. Ampliar la Unitat de Mediació i dotar-la d’educadors de carrer. Crear, potenciar i consolidar una xarxa d’horts urbans a la ciutat com espais de renaturalització, dinamització, inclusió i educació amb els agents del territori. Fomentar l’ajuda mútua entre la ciutadania. Reforçar el treball comunitari per a la inclusió social de totes les persones de la ciutat, a partir de la dinamització del territori i les comunitats. Renaturalitzar l’espai urbà per augmentar la cobertura vegetal, la biodiversitat urbana i garantir que la ciutadania disposi d’un espai verd a prop de casa seva (horts urbans, entre d’altres).
- Cultura i Política Ligüística: Adequar el mapa d’equipaments culturals i planificar nous espais que aportin a la ciutat i al territori diversitat cultural i artística. Consolidar l’oferta i difusió de la programació cultural estable per seguir potenciant l’activitat cultural a la ciutat. Potenciar l’activitat teatral a la ciutat, assegurant una programació professional, adequada i amb espectacles per a totes les edats. Potenciar Cal Massó com a centre d’art contemporani amb l’acompanyament d’artistes professionals. Potenciar l’ús de la llengua catalana de la ciutadania mitjançant campanyes de sensibilització. Potenciar l’ús de la llengua catalana del personal de l’Ajuntament de Reus.