Notes de premsa
L’Ajuntament crea un fons que vincula el creixement de les inversions a la major dotació de les polítiques socials
L’Ajuntament de Reus crearà un fons econòmic que vincularà de manera permanent el creixement de les inversions a una major dotació pressupostària de les polítiques socials. Amb el Fons de l’1% Social —com es denomina el nou instrument de gestió—, l’Ajuntament destinarà l’1% del pressupost municipal d’inversions a polítiques socials. Més enllà de les aportacions i prioritats establertes en els pressupostos anuals, es destinarà a actuacions de caràcter social una dotació addicional corresponent a l’1% dels imports de les inversions pressupostades.
El govern de Reus ha explicat la nova mesura als grups municipals aquest dimarts 28 de gener en el marc de la Comissió Informativa de Serveis Generals i Econòmics, i portarà la proposta de creació del fons a votació del ple de l’Ajuntament del pròxim 31 de desembre.
El Fons de l’1% Social és un fons econòmic que l’Ajuntament destinarà íntegrament a polítiques socials, ja sigui pròpies o de les entitats del tercer sector. El fons se sumarà a les actuacions de caràcter social que ja es preveuen en els pressupostos municipals. El fons es nodrirà a partir de l’1% del cost de les inversions que preveguin els pressupostos de l’Ajuntament, dels organismes autònoms i de les empreses municipals.
El funcionament d’aquest fons social municipal és semblant al de l’1% Cultural que estableix la Llei de Patrimoni Històric, i que obliga a que els contractes d’obres públiques destinin una partida d’almenys l’1% a treballs de conservació o enriquiment del patrimoni cultural.
Algunes característiques del Fons de l’1% Social són les següents:
- El Fons Social es nodrirà a partir de les inversions pressupostades tant per l’Ajuntament i els organismes autònoms, com de les realitzades per les empreses municipals.
- És tracta d’una mesura estructural. El Fons Social formarà part de les bases d’execució dels pròxims pressupostos municipals. Es vinculen les inversions al finançament d’actuacions socials. Com més creixi el pressupost d’inversions, més creixerà el pressupost social.
- La base de càlcul de l’aportació al fons serà el total de la inversió, encara que aquesta estigui finançada parcialment amb subvencions d’altres administracions.
- Els plecs de clàusules administratives de les adjudicacions dels projectes d’inversió podran contemplar la possibilitat que el contractista incrementi la dotació al seu càrrec, la qual cosa es podrà valorar com una millora de l’oferta econòmica en el procés de licitació del contacte.
- Els projectes socials que es puguin finançar amb aquest nou fons social seran, amb caràcter preferent, despeses d’inversió, ja que la intenció es crear estructura social estable. Tanmateix, també s’admetrà finançar despesa corrent, sempre d’acord a la normativa pressupostària.
- La gestió del Fons Social anirà a càrrec de l’Ajuntament, que el podrà destinar a finançar projectes propis o projectes de les entitats del tercer sector.
La dotació del Fons Social es calcularà cada any, en funció del volum d’inversions previstes en el pressupost municipal consolidat. El pressupost d’inversions del Grup Ajuntament de 2014 és de 7 milions d’euros, la qual cosa comportarà destinar enguany 70.000 euros sumplementaris a polítiques socials.
El govern de Reus ja treballa actualment en els projectes a què es destinarà enguany el fons, que anirà dirigit a atendre emergències socials de les persones i les famílies amb menys recursos: Famílies sense ingressos i amb menors de 16 anys; persones soles sense ingressos amb malalties agudes o cròniques que els impedeixin treballar; famílies monoparentals sense ingressos amb deutes acumulats; així com altres situacions excepcionals segons valoració tècnica.