Notes de premsa

L’Ajuntament de Reus augmenta un 43% el pressupost destinat a control de coloms

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 26/11/2013

L’Ajuntament de Reus, a través del departament de Salut Pública, ha signat un nou contacte per al servei de control de coloms a la ciutat, amb un pressupost de 54.450 euros anuals. El nou acord amplia els serveis i representa un increment del 43,29% —16.450 euros anuals— respecte al pressupost del contracte que hi havia fins ara. A aquest cost cal sumar-hi el la despesa que genera la neteja que la brutícia que generen els animals. L’Ajuntament de Reus assumeix l’increment del cost del servei davant la necessitat d’intervenir en un problema que genera nombroses queixes en la ciutadania.

Coincidint amb la posada en marxa dels nous serveis del contacte, el departament de Salut Pública posarà en marxa en breu una campanya de sensibilització per comptar amb la complicitat de la ciutadania per reduir el problema. La campanya, actualment en fase de disseny, tindrà dos objectius: que la ciutadania abandoni la pràctica d’alimentar els ocells i que els propietaris de les cases antigues i pisos no habitats prenguin mesures de protecció per evitar l’entrada i la colonització dels ocells.

En aquest sentit, l’ordenança municipal de tinença d’animals regula l’alimentació d’ocells i la tipifica com una falta lleu, amb sancions que poden oscil·lar entre els 100 i els 750 euros. La nova ordenança de Civisme amb què treballa l’Ajuntament preveu mantenir aquestes quantitats.

Així mateix, l’Ajuntament té potestat per requerir als propietaris d’immobles que presentin un risc per a la salut pública que prenguin mesures de protecció i, si no ho fan, pot imposar multes coercitives. La sanció pot ser de 300 euros.

L’ampliació el servei comporta a posada de nous serveis:

  • L’empresa adjudicatària del servei destina un treballador a la ciutat. Si fins ara les captures d’animals es feien amb mecanismes de control estàtics i automàtics, ara es fan amb mecanismes manuals. Les xarxades és uns dels recursos que s’ha potenciat amb el nou contracte.
  • Actualment ja s’han posat aparells dissuasius, que espanten els animals amb soroll, els quals són especialment efectius amb els pardals i els estornells. Ja s’han fet actuacions a la zona del passeig Prim.
  • Cobriment de sortidors públics en punts molt conflictius que actuen com abeuradors per aquets ocells. En col·laboració amb la regidoria de Via Pública, s’ha començat a la plaça Pastoreta, se seguirà per la plaça de les Oques. En funció de l’eficàcia es continuarà amb la resta de sortidors de la ciutat.
  • Tancament de cases velles o abandonades. En col·laboració amb la regidoria d’Arquitectura i Urbanisme, es contactarà amb els propietaris dels immobles perquè prenguin mesures. En cas de no fer-ho, l’Ajuntament podria actuar de manera subsidiària.

Aquests nous serveis se sumen als que l’Ajuntament ja portava a terme fins ara, i que amb el nou contracte es podrien ampliar:

  • Gàbies fixes. Actualment n’hi ha quatre, situades en alçada, a l’Institut Salvador Vila-seca, a l’Estació Enològica, a les Germanetes del Pobres i a La Palma.
  • Gàbia-remolc, situada a peu de carrer. És mòbil i actualment està emplaçada al Passeig Sunyer.
  • Colomars de fusta. L’Ajuntament en disposa de dos i estudia en quins punts els situa.
  • Protecció de façanes. Darrerament s’han protegit les façanes de l’Escola Prat de la Riba, de l’Ajuntament, de l’antic hospital, i actualment s’està actuant a l’escola Eduard Toda i al Vapor Vell.

Els diferents mecanismes de control que té en marxa l’Ajuntament permeten la captura de 1.790 ocells l’any, dels que 1.255 s’han capturat amb les gàbies i 535 s’han capturat amb les xarxes. El ocell capturat són principalment coloms, tot i que hi ha altres animals que han proliferat a Reus com tórtores, pardals, estornells i cotorres.

D’altra banda, l’empresa adjudicatària del servei també col·labora amb el departament municipal de Salut Pública en l’assessorament i informació a la ciutadania per resoldre problemes relacionats amb els ocells. Durant el 2013 s’han obert 39 expedients i s’han atès 39 incidències.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.