Notes de premsa
L'Ajuntament de Reus, capdavanter en l'aplicació de les noves tecnologies en l'àmbit dels serveis socials
Les regidories de Coordinació i Organització i de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, i l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (l’ICASS), organitzen aquest dijous 17 de setembre a Fira de Reus la Jornada «Noves Tecnologies TIC-Serveis Socials», dirigida a responsables polítics i tècnics de Serveis Socials i a les empreses prestadores del Servei d’Ajuda a Domicili d'arreu de Catalunya.
Es tracta de donar a conèixer l’experiència de l’ISAD, un aplicatiu innovador en la gestió dels Serveis d’Ajuda a Domicili (SAD) que mitjançant les noves tecnologies permet controlar en tot moment el procés d’atenció a les persones. Un sistema, pràctic, senzill i de gran utilitat.
Teresa Gomis, regidora de Coordinació i Organització ha afirmat: «L’estreta col·laboració dels equips de l’Ajuntament i la Generalitat ha estat clau en la implementació d’un projecte pilot que avui ja és una eina de treball efectiva a molts llocs de Catalunya. Una eina que facilita la feina dels professionals, que agilitza la gestió dels serveis i que, en darrer terme, millora la qualitat de l’atenció que reben els usuaris».
L'ISAD
L'ISAD permet rebre la informació en temps real als professionals dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus i a la pròpia empresa prestadora FASS del treball realitzat pels seus professionals en els Serveis d’Ajuda a Domicili, que fan servir una PDA com una eina més de la seva tasca assistencial. D’aquesta manera aquest aplicatiu permet una gestió diligent, segura i fiable i possibilita la supervisió del servei, l’anàlisi minuciós i particular d’aquells aspectes que s’estimen i la reconducció de noves línies de gestió dirigides a la millora continua del servei i en última instància, la millor qualitat de vida dels usuaris.
L'ISAD és fruit de la col·laboració entre diverses administracions per tal de millorar la gestió dels serveis d'ajuda a domicili. Aquest aplicatiu informàtic va ser creat a Reus com a prova pilot i està finançat per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (l’ICASS) de la Generalitat de Catalunya i desenvolupat per l'equip informàtic d'Aparcaments i mercats de Reus SA Municipals (AMERSAM) amb la col·laboració en el disseny i l'aplicació de l'empresa Fundació Assistencial Sanitària i Social (FASS) i l'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus.
Els Serveis d’Ajuda a Domicili (SAD) són un conjunt de tasques que es realitzen a la llar de persones o famílies que es troben, per motius físics o socials, en situacions de mancança d'autonomia temporal o permanent per poder realitzar les tasques habituals de la vida quotidiana.
Es tracta de prestacions consistents en un conjunt integrat, organitzat i coordinat d'accions i serveis que poden ser prestats de forma conjunta o separada segons siguin les necessitats de les persones usuàries. Aquests serveis són prestats principalment en el domicili de la persona usuària i s’orienten a resoldre els problemes o limitacions d’autonomia personal.
Els serveis d’ajuda a domicili estan formats per un ampli ventall de serveis adreçats a persones amb limitacions en la seva autonomia i mobilitat: servei d’ajuda personal i a la llar, servei d'àpats a domicili, bugaderia, podòleg , etc. Tots aquests serveis d’ajuda personal i a la llar és el que sistematitza l’ISAD.
La col·laboració de l'equip professional d'AMERSAM, experts en el desenvolupament d'aplicatius d'aquest tipus, i la Generalitat ha estat clau en la implantació del projecte a nivell tècnic i informàtic.
La Generalitat ha col·laborat en la definició dels indicadors clau a extreure del sistema i ha aportat la escala de qualitat de vida per la valoració de l’estat de les persones usuàries del SAD.
L'ISAD va néixer a Reus com una experiència pilot per tal d'implementar sistemes de gestió, control i Business Intelligence del SAD que es pogués exportar a altres municipis de Catalunya. Actualment ja hi ha un nombre considerable d’Ajuntaments i Consells Comarcals que s'han sumat a aquest projecte de gestió dels serveis socials a través de les tecnologies de la informació i la comunicació.