Notes de premsa

L’Ajuntament de Reus convoca els nous Premis Gabriel Ferraté Pascual a la innovació empresarial

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 19/09/2024
Presentació Premis Innovació Empresarial Gabriel Ferraté
Imatge dels Premis Gabriel Ferrater a la innovació empresarial
Presentació Premis Innovació Empresarial Gabriel Ferraté
Presentació Premis Innovació Empresarial Gabriel Ferraté

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, ha convocat els nous premis Gabriel Ferraté Pascual per reconèixer la innovació empresarial i donar visibilitat a empreses especialment significatives en l’àmbit dels projectes  d’innovació empresarial de Reus i del Baix Camp. La convocatòria s’obrirà la propera setmana i el termini per presentar candidatures serà d'un mes. La dotació econòmica dels premis és de 10.000 euros.

A la presentació dels premis, que ha comptat amb la participació del fill del destacat enginyer reusenc que dona nom als premis, Gabriel Ferraté Casas, el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, Josep Baiges, ha manifestat “la voluntat d’associar Reus amb la innovació i que aquests guardons recordin la figura d’un fill il·lustre com Gabriel Ferraté Pascual, qui fou un home avançat al seu temps, a la cerca sempre de la innovació en tots els àmbits on va excel·lir fruit de la seva mirada llarga i desacomplexada”.

Segons estableixen les bases del premis, l’objectiu és donar visibilitat al dinamisme empresarial vinculat a la capacitat d’innovar, premiar els models de negoci que han incorporat l’agilitat i la iniciativa constant, la proactivitat i l’adaptació al canvi que permet avançar en la consolidació i creixement del teixit productiu del territori.

Les bases estableixen dues categories diferents de premis:

  • Premi al model de negoci innovador.
  • Premi a la innovació d’un producte o servei existent.

Hi podran participar empreses i autònoms de més de 3 anys d’antiguitat que presentin un negoci, producte o servei innovador que hagi començat el procés de comercialització i la facturació als clientes.

Els criteris de puntuació estan agrupats en 3 àmbits: potencial de negoci i proposta de valor (fins a 35 punts); innovació i impacte (fins a 45 punts) i equip (fins a 20 punts). La dotació econòmica es repartirà en un primer premi al model de negoci innovador de 3000 euros i un segon premi de 2000 euros i un primer premi a la innovació d’un producte o servei de 3.000 euros i un segon premi de 2.000 euros.

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el 26 de novembre al Tecnoparc. A més de l’atorgament dels premis en les dues categories, s’atorgarà un premi honorífic a la trajectòria empresarial i es portarà a terme la presentació de treballs de recerca en el camp de la innovació.

Aquelles empreses o emprenedors que vulguin més informació o fer alguna consulta sobre els premis poden adreçar-se a Regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement a través del correu [email protected] o al telèfon 977 010 674.

Gabriel Ferraté i Pascual

Gabriel Ferraté i Pascual (Reus, 3 de març de 1932 – Barcelona, 11 de febrer de 2024) va ser distingit amb el títol de Fill Il·lustre de Reus el 1999 en reconeixement a la seva influència i al seu prestigi acadèmic i professional.

És recordat com al rector que va crear la UPC actual i que va situar la qualitat docent, de recerca i transferència tecnològica a nivell mundial. D’una imaginació sense límits, va dedicar tot el seu esforç a convertir les seves idees en realitat. Seva va ser la idea de connectar la Universitat amb l’empresa i ho va fer en múltiples ocasions: creant una empresa per millorar la gestió dels semàfors, aplicant la darrera tecnologia existent o creant l’Institut de Robòtica, el centre de Càlcul de la UPC, o un centre de disseny per computador, i en moltes d’altres donant suport a nombroses iniciatives d’altres professors com la del professor Miguel À. Lagunas per crear el Centre de transferència i Telecomunicacions de Catalunya o la del professor Lluís Torner para crear el ICFO, Instituto de Ciències Fotòniques, per destacar-ne algunes. Així mateix, i sempre pensant en el futur va saber aprofitar el fet que la tecnologia d’internet ja estigués preparada per donar una bona educació a distància, cosa que cap universitat feia, així va néixer la Universitat Oberta de Catalunya, UOC.

Nascut en el sí d’una família dedicada a la producció i exportació de vi del Priorat, empresa fundada a Reus al 1890. Ja a l’adolescència mostra més interès per la tecnologia que per l’empresa familiar i comença a dissenyar i construir petites ràdios, aparells electrònics i electromecànics, televisions i computadores amb vàlvules i relés abans de la invenció i popularització del transistor.

La seva activitat científica, docent i investigadora es va centrar en els camps de la automàtica, la cibernètica, la electrònica, la informàtica, la robòtica i la intel·ligència artificial.

L’any 1958, als 26 anys, va fundar a Reus l’empresa CYBER, dedicada al disseny i la fabricació d’equips d’electrònica industrial i de control intel·ligent de trànsit, ràpidament l’empresa CYBER es fusionaria a l’empresa EYSSA - Enclavaments i Senyals S.A., multinacional espanyola amb seu a Barcelona, fins l’any 1978 dirigint el laboratori d’electrònica van desenvolupar sistemes informatitzats per regular de forma intel·ligent el trànsit, que es van implantar a diverses citat del món.

Simultàniament al 1968 guanya la primera plaça espanyola de catedràtic de control automàtic, por la Escola Tècnica Superior d’enginyers Industrials de Barcelona, i al 1969 n’és escollit director. Llarga i dilatada és la seva trajectòria directiva en la política científica i d’universitats de Catalunya i d’Espanya, entre d’altres president de l’Agrupació Espanyola de Bioenginyeria (1980-85), i impulsor i director del Institut de Cibernètica.

 

Presentació Premis Innovació Empresarial Gabriel Ferraté
Imatge dels Premis Gabriel Ferrater a la innovació empresarial
Presentació Premis Innovació Empresarial Gabriel Ferraté
Presentació Premis Innovació Empresarial Gabriel Ferraté

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.