Notes de premsa
L’Ajuntament de Reus explica el Programa de Gestió Alimentària Responsable a l’alumnat de les escoles que hi participen
L’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Benestar Social, ha donat a conèixer el Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus a l’alumnat de dues de les tres escoles que hi participen amb donacions del menjador escolar. En concret, el dimecres 21 de novembre es va fer una xerrada als estudiants de cinquè de primària del Col·legi Pare Manyanet i aquest divendres s'ha realitzat als de cinquè i sisè de l’Escola Montsant. Cal destacar la participació dels escolars dels dos centres educatius, ja que han seguit l’explicació sobre el funcionament del programa amb atenció i han fet moltes preguntes i reflexions sobre el malbaratament alimentari i altres aspectes relacionats.
Els menjadors escolars de l’Escola Puigcerver, de l'Escola Montsant-a través de l’empresa Appel Catering- i de l’Escola Pare Manyanet -a través del càtering Àgora Col·lectivitats- ofereixen menjar cuinat que el menjador social de Reus recull cada setmana i distribueix entre els usuaris del Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus.
Setmana Europea de Prevenció de Residus
Aquesta activitat educativa s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany se celebra a tota Europa del 17 al 25 de novembre, i a la qual l’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Benestar Social, s’ha sumat amb les accions informatives i de sensibilització següents:
- Elaboració i difusió d’un cartell i un díptic que informen del Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus.
- La distinció dels establiments que participen en aquest programa amb un adhesiu identificatiu de la seva col·laboració. L’objectiu és que la ciutadania, en l’exercici d’un consum responsable, pugui reconèixer aquesta donació solidària.
- Xerrades a les escoles de la ciutat que participen en aquest programa donant menús del menjador escolar.
- Reconeixement als paradistes del Mercat del Camp que col·laboren amb aquest programa, ja que són els donants que més aliments frescos hi aporten. També cal destacar la tasca prèvia que fan les persones voluntàries de la Fundació Banc dels Aliments de triatge dels aliments que donen aquests paradistes.
L’objectiu de totes aquestes activitats és donar a conèixer entre la ciutadania aquesta iniciativa social i mediambiental que fa sis anys que funciona a la ciutat i que ha convertit Reus en una ciutat capdavantera en la gestió alimentària responsable.
El Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus
L’agost de l’any 2012, Reus va posar en marxa el Programa de Gestió Alimentària Responsable. Un projecte innovador que incideix de manera positiva en els àmbits social i ambiental i que consta de tres fases fonamentals: recollida, triatge i distribució - a través de les entitats o del menjador social - d’aliments en bon estat que han quedat exclosos del circuit comercial i que així es recuperen.
A través d’aquest programa, de mitjana, cada any es recuperen unes 200 tones d’aliments frescos i cuinats i es beneficien unes 5.500 persones. En concret, d’ençà que va començar a funcionar fins al 31 d’octubre de 2018, s'han recuperat 1.133.522 kg d’aliments frescos d'aliments frescos.
La implementació d'aquest programa és a càrrec la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, a través del Pla Local d'Inclusió (PLIS), amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments, del Taller Baix Camp, de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i de Càritas Interparroquial de Reus.
Aquest programa compta també amb la col·laboració de diverses entitats i institucions públiques i privades que participen en el finançament, entre les quals destaquen l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.
La participació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya també és clau en aquest programa, ja que supervisa tot el procés per tal de controlar en tot moment la seguretat alimentària.
Es tracta d’una iniciativa que incideix de manera positiva en els àmbits social, ambiental i de la salut:
- La recollida, el triatge i el repartiment dels aliments el fa el personal del Centre Especial de Treball Taller Baix Camp.
- Facilita una dieta equilibrada, que inclou productes frescos, a les persones en situació de vulnerabilitat.
- Possibilita la participació de les persones voluntàries que col·laboren amb les entitats distribuïdores i promou la responsabilitat social corporativa de les empreses donants.
- Redueix la quantitat de residus generats a la ciutat de Reus, les emissions de gasos efecte hivernacle i la superfície de terrenys necessària per al cultiu d’aliments.
Accions arreu d’Europa
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d'un projecte d’una durada de tres anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar, durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus, per tal de donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en aquesta matèria. També es vol fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa, fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus, tant en l’àmbit del consum com en el de la producció.