Notes de premsa
L’Ajuntament de Reus haurà de retornar a l’Estat 6,7 milions d’euros
at espanyol reclama a l’Ajuntament de Reus el retorn de 6.742.233,75 euros en concepte de la bestreta que li va transferir durant l’exercici 2009 per la participació dels municipis en alguns impostos. Un cop el Ministeri d’Economia i Hisenda ha liquidat el pressupost estatal de 2009 i en no complir-se les previsions d’ingressos, el govern estatal exigeix al consistori reusenc el retorn d’aquesta quantitat. Aquesta demanda complica encara més la situació financera municipal.
El consistori reusenc es troba en la mateixa situació que tots els municipis de l’Estat, excepte Madrid i Barcelona, que tenen un règim especial, i la xifra del deute amb l’Estat s’ha elevat fins els 6,7 milions d’euros. El govern espanyol va fer una previsió molt optimista a l’inici de l’exercici 2009 i en la liquidació del pressupost, la recaptació d’alguns impostos ha estat molt baixa, com per exemple l’IVA, que s’ha situat a la meitat de la previsió.
L’Estat ha fet saber als ajuntaments que disposaran de cinc anys per tornar aquests diners, reduint mensualment les aportacions que l’Estat fa als consistoris. Aquesta quantitat se suma als 2.166.380 milions que l’Ajuntament de Reus ja està tornant des de l’1 de gener de 2011 pel mateix concepte del pressupost de 2008. A partir de gener de 2012 i durant quate anys, el consistori reusenc haurà de fer front al retorn d’1,8 milions d’euros cada any.
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, afirma que el retorn d’aquests d’aquests diners a l’Estat «complica encara més la situació de les finances municipals» ja que s’acumula al deute actual. Pellicer recorda que aquesta situació, fruit d’aquest error de càlcul del Ministeri d’Economia i Hisenda, afecta a tots els municipis de l’Estat i que els que tenen més població són els que han d’afrontar quantitats més importants. Per la seva banda, el regidor delegat de l’Àrea d’Hisenda i Recursos Generals, Joquim Enrech, explica que aquests diners els descompta directament l’Estat de les transferències que fa cada mes als ajuntaments. Enrech afirma que l’Ajuntament de Reus no té marge de maniobra i que el retorn d’aquests 1,8 milions d’euros anuals afectarà el pressupost de 2012 i dels anys següents.