Notes de premsa
L'Ajuntament de Reus i Educació renoven l'acord per impartir Programes de Formació i Inserció per a joves sense l'ESO a Mas Carandell
El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Reus, han signat recentment la renovació del conveni de col·laboració mitjançant el qual, des del curs acadèmic actual i fins al curs 2026-2027, es continuaran duent a terme Programes de Formació i Inserció (PFI), en la modalitat de Pla de Transició al Treball (PTT), un programa del Departament d’Educació, adscrit a l'Institut Gaudí de Reus i que s'imparteix a l'IMFE Mas Carandell.
Aquests programes, adreçats a noies i nois de fins a 21 anys que han finalitzat l'Educació Secundària Obligatòria sense obtenir el Graduat, són el primer nivell de qualificació dins dels estudis de Formació Professional, tenen la durada d'un curs acadèmic (1.000 hores) i s'adscriuen a diferents famílies professionals. La seva finalitat és millorar la formació bàsica d'aquest col·lectiu de joves i al mateix temps proporcionar-los una qualificació professional de primer nivell facilitant, o bé la seva continuïtat a l'FP, especialment en cicles formatius de grau mitjà, o bé, l'oportunitat de realitzar la formació complementària requerida per assolir el Graduat en ESO.
Actualment, els PFI-PTT que es duen a terme a Mas Carandell donen cabuda a 60 noies i nois en 4 perfils professionals diferents: Auxiliar d'hoteleria: cuina i serveis de restauració; auxiliar en fontaneria, calefacció i climatització; Auxiliar de perruqueria i estètica; i Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic.
Aquests ensenyaments, tot i la seva adscripció a l'Institut Gaudí de Reus, s'imparteixen principalment a les instal·lacions de Mas Carandell, que posa a disposició del programa tant el personal tècnic necessari, com més de 300 m² d'aules i tallers convenientment equipats per impartir cadascuna de les especialitats. D’altra banda, l’estreta col·laboració i el treball en equip entre ambdues entitats públiques, l’Institut Gaudí i Mas Carandell, atorga un valor afegit a l’objectiu de vetllar pel futur professional d’aquests joves.
El regidor d'Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats, ressalta que “aquest tipus de formacions s’impulsen amb l'objectiu de continuar donant solucions als joves que, tot i no haver assolit l'ESO, volen continuar formant-se i assentar les bases del seu futur professional. Aquest és un exemple de col·laboració entre administracions que funciona des de fa més de trenta anys”.
La primera vegada que es van impartir els PTT a Mas Carandell va ser el curs 1992-1993, tot i que des d'aleshores fins ara, tant el format com les especialitats que s'han ofert han anat variant i adaptant-se a les necessitats de cada temps.
Alguns dels trets característics dels PFI-PTT són que s'aprèn en grups reduïts a través d'aprenentatges vivencials, realitzant projectes amb l'entorn i que inclouen pràctiques formatives en empreses locals. L'equip docent acompanya i orienta a cada alumne/a de manera personalitzada, posant èmfasi en competències personals com el treball en equip, l'autonomia i la responsabilitat, entre d'altres.
El pròxim 21 de març s'ha programat una jornada de portes obertes d'aquests programes per a centres educatius i alumnes. Hi haurà dos torns, un de 9 a 11 hores i un d'11.30 a 13.30 hores. Per les famílies, les portes obertes seran el 10 d'abril. En tots els casos es farà una presentació a l'Institut Gaudí i posteriorment es podran visitar les instal·lacions i tallers de Mas Carandell on es porten a terme els estudis.
El període de presentació de sol·licituds per l'oferta de programes de formació i inserció 2024-2025 serà del 2 al 9 de maig de 2024, ambdós inclosos.