Notes de premsa
L’Ajuntament de Reus impulsa amb la participació ciutadana els nous plans municipals de Polítiques Feministes i de Polítiques de Diversitat Sexual i de Gèneres
L’Ajuntament de Reus engegarà en els propers dies els processos participatius per elaborar el cinquè Pla Municipal de Polítiques Feministes i el segon Pla Municipal de Polítiques de Diversitat Sexual i de Gèneres de la ciutat. Reus disposa d’una llarga trajectòria referent a les polítiques d’igualtat amb la incorporació ja des dels anys 2000 del treball amb perspectiva de gènere a les polítiques municipals. El primer Pla de Polítiques de Gènere es va aprovar l'any 2007 i el primer pla relatiu a les polítiques LGTBI+ va entrar en vigor el 2019. Ara, s’inicien en paral·lel els processos per elaborar el V Pla Municipal de Polítiques Feministes i el II Pla Municipal de Polítiques de Diversitat Sexual i de Gèneres.
El V Pla Municipal de Polítiques Feministes analitzarà la situació actual de les desigualtats existents a la ciutat entre les dones i els homes incloent-hi les darreres actualitzacions de la legislació. Un pla que té com a objectiu arribar a una societat feminista; assolir la igualtat real entre les dones i els homes, tenint present la justícia social i els drets humans, i cercar noves estratègies per aconseguir una ciutat lliure i segura, tot eradicant les violències masclistes.
L’adaptació a la realitat actual ha impulsat un canvi de nom en el document (de polítiques de gènere passa a polítiques feministes), sent conscients de les demandes de la ciutadania i la realitat actual, però sense deixar de banda els coneixements i les experiències adquirides dels darrers anys, que també nodriran aquest pla.
En paral·lel a l’elaboració del Pla de Polítiques Feministes s’inicia el procés per a l'elaboració del II Pla Municipal de Polítiques de Diversitats Sexuals i de Gèneres. En aquest cas també es produeix un canvi de nom amb la finalitat d’incloure a totes les persones de la comunitat LGBTI+ i amb la voluntat de no reduir a unes sigles la comunitat. El nom segueix la línia del Punt d’atenció a les diversitats sexuals i de Gèneres, inaugurat el 2017 , sent el primer del Camp de Tarragona, i formant part de la Xarxa de Serveis d’atenció integral LGBTI de Catalunya.
Processos d’elaboració
El documents finals seran fruit de les propostes ciutadanes i per aquest motiu s’ha dissenyat un procés participatiu que comptarà amb les següents fases:
Fase 1: Informació, comunicació i difusió del procés de participació.
Fase 2: Deliberació, debat i recollida d’aportacions.
Fase 3: Valoració tècnica de les propostes
Fase 4: Retorn dels resultats del procés de participació.
Fase 5: Avaluació del procés de participació.
Fase 6: Seguiment de l’execució dels resultats
La ciutadania podrà participar en el procés a través de les següents accions:
- 1 taller participatiu per elaborar les diagnosi (3 de novembre a les 17,30h al Casal de les Dones)
- 2 tallers participatius sectorials per elaborar la diagnosi (només pel Pla de Polítiques Feministes).
- 1 taller participatiu per fer els plans d’acció (21 de febrer a les 17,30h al Casal de les Dones)
- Entrevistes a persones clau
- Una enquesta en línia on qualsevol persona de 14 anys o més pugui fer arribar les seves propostes d’acció. Estarà obert tant a persones empadronades a Reus com a persones que no ho estiguin, i que desitgin participar-hi per tenir altres vinculacions amb el municipi. El període d’obertura de respostes a l’enquesta serà de 6 setmanes a partir de la fase 1 del procés. (inici el 17 d’octubre i finalització el 30 de novembre)
- Aportacions a través de la plataforma Reus Participa (http://participa.reus.cat) (finalització el 30 de novembre)
A partir de tot aquest treball es redactaran dos informes, un de diagnosi que contindrà les necessitats detectades i un pla d’acció a partir de les aportacions rebudes, que seran la base per a l’elaboració dels dos plans.
Ambdós documents incorporaran les aportacions ciutadanes rebudes que siguin validades amb criteris tècnics i d’adequació per part de l’equip impulsor i la comissió de seguiment. Finalment, es preveu que a l’abril es presentin al Ple perquè es debati la seva aprovació.