Notes de premsa
L’Ajuntament de Reus inicia nous tractaments per disminuir les plagues i les seves afectacions a l’arbrat i a la via pública
L’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Via Pública, començarà a portar a terme en els pròxims dies diferents tractaments fitosanitaris per tal de disminuir les plagues i les afectacions que aquestes tenen a l'arbrat i a la via pública.
Aquests tractaments apliquen criteris de sostenibilitat, eficiència i respecte pel medi ambient i segueixen els principis de la gestió integrada de plagues, donant prioritat al control biològic per minimitzar l’ús de productes químics.
El servei municipal de Parcs i Jardins aplica aquest enfocament en la planificació dels tractaments anuals, amb l’objectiu de protegir la salut de l’arbrat i, alhora, garantir la seguretat de les persones i el respecte per la biodiversitat urbana.
Els tractaments que es portaran a terme inclouen:
- Control de la processionària del pi: Es combaten les erugues mitjançant la instal·lació de trampes mecàniques i l’ús de tractaments biològics. La detecció i actuació precoç permet minimitzar la presència de nius.
- Tractaments contra el morrut roig de les palmeres: S’actua de manera preventiva fins a tres tractaments a l’any aplicats directa sobre l’ull de la palmera, valona, amb productes químic autoritzats i en dutxa perquè el producte entri directament a l’interior de l’arbre i reduir l’impacte ambiental.
- Prevenció de fongs del gènere Phytophthora: S’actua sobre espècies sensibles com el xiprer, l’alzina o el llaurer amb tractaments fungicides específics i mesures per millorar el drenatge i evitar l’excés d’humitat.
- Control biològic d’altres plagues: S’utilitza l’alliberament d’insectes depredadors, com l’adalia bipunctata o la Cryptolaemus montrouzieri, per controlar plagues com el cotonet o el pugó de manera natural.
Aquests tractaments s’apliquen amb una planificació estacional que té en compte el cicle vital de cada plaga i les condicions climàtiques. A més, l’Ajuntament fa un seguiment continuat de l’estat fitosanitari de l’arbrat per actuar de forma preventiva i optimitzar els recursos.
El regidor de Via Pública, Daniel Marcos afirma: "Aquests tractaments formen part del nostre compromís per fer una ciutat més verda, saludable i resilient davant els reptes del canvi climàtic. Treballem per mantenir la salut de la vegetació urbana i protegir la biodiversitat per tal que la nostra ciutat sigui un espai on es pugui gaudir de la natura i de la via pública de manera segura i sostenible”.