Notes de premsa
L’Ajuntament de Reus redacta un document estratègic per a la renaturalització de la ciutat
L'Ajuntament de Reus ha publicat al perfil del contractant la licitació del contracte per a la redacció del Pla de la Infraestructura Verda-Blava i Biodiversitat, el document estratègic per a la renaturalització de la ciutat, que englobarà tot el terme municipal. El Pla establirà directrius, directrius i estratègies de la planificació de la infraestructura verda i blava, considerant la ciutat i espais oberts com un gran ecosistema, amb propostes i accions quant a les zones verdes i blaves de la ciutat, amb l'objectiu d'obtenir el màxim benefici mediambiental possible.
Marina Berasategui, regidora d’Urbanisme, afirma que “el pla avança en la transformació de la ciutat amb objectius de sostenibilitat per fer front al repte del canvi climàtic, i establirà d'estratègies de planificació que guiarà la gestió i desenvolupament de la infraestructura verda i blava i la biodiversitat en els pròxims anys”.
La licitació dels treballs surt amb un pressupost de 97.363,38 euros (IVA inclòs).
La licitació del contracte fixa tres estratègies marc que haurà de seguir l’adjudicatari:
- Propostes per renaturalitzar el centre històric, incorporant vegetació i paviments permeables a través d'eixos cívics, places i equipaments públics perquè actuïn com a refugis climàtics, mitjançant la recuperació de la gestió de l'escolament de l'aigua com a element estructurador de l'espai públic.
- Propostes per incrementar les superfícies de zones verdes al nucli urbà, desenvolupant zones verdes no executades, complementàriament a la renaturalització que n’afavoreixi la continuïtat biològica com a connectors verds, entreteixits en la trama de camins d’aigua d’escorrentia de l’espai urbà.
- Propostes per potenciar els barrancs i rieres com a corredors verds, desenvolupant les zones verdes no executades, prioritzant-ne els trams que afavoreixen a una millor accessibilitat i connectivitat biològica entre l’entorn urbà i el paisatge agrari, i recuperant-los com a connectors biològics.
El document també haurà d’incloure projectes de futur transversals i per barris per de la renaturalització i regeneració del paisatge natural de la infraestructura verda-blava i biodiversitat. Entre altres, es preveuen:
- Donar continuïtat a la V Verda des de la constel·lació de zones verdes que actualment estan ja desenvolupades en el centre i perifèria de la ciutat.
- Actuacions dirigides a promoure l'ús públic dels espais verds, augmentar les oportunitats d'oci i esbarjo, i les connexions camp-ciutat, conservant l'herència cultural i els paisatges tradicionals i estendre el sentit d'identitat i pertinença.
- Propostes metabòliques encaminades a la millora de serveis ecosistèmics i a l'optimització de recursos naturals de l’aigua i la matèria orgànica.
- Actuacions encaminades a augmentar l'accessibilitat als espais verds-blaus urbans i periurbans, amb criteris d’accessibilitat universal.
- Promoure la zonificació d'espais per a aplicar diversos règims de gestió, i poder reduir costos de manteniment i potenciar la biodiversitat.
- Pla d'acció pressupostat a curt, mitjà i llarg termini de propostes d'àmbits d'actuació, planejament urbanístic i regulació dels usos i activitats, per a la recuperació i millora dels barrancs, rieres I zones verdes de Reus.
- Projecte de recuperació del patrimoni funcional de la xarxa de mines i pous per al rec de les zones verdes, fent que això permeti seguir introduint aigua km0.
Next Generation
La licitació s’emmarca en el projecte RENATUReus que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.
Són també objecte d’aquesta subvenció el Pla de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible i el Pla de Refugis Climàtics, íntimament relacionats amb el Pla de la Infraestructura Verda-Blava i Biodiversitat, ja que moltes de les actuacions proposades formaran part de les tres estratègies com a resultat de la interrelació dels tres plans, es generaran propostes d’actuació que prioritzaran assolir diferents objectius, depenent de l’anàlisi efectuat en el full de ruta conjunt als tres plans.
El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.