Notes de premsa

L’Ajuntament de Reus simplifica l’estructura d’empreses municipals

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 31/03/2014

La Junta General de la societat INNOVA i el ple de l’Ajuntament de Reus han aprovat aquest dilluns 31 de març, amb el vot a favor dels grups municipals que donen suport al Govern —CiU i PPC— i el grup municipal d’Ara Reus, els acords per a la reordenació de l’estructura societària de l’Ajuntament de Reus. L’acord es fonamenta en quatre grans objectius: el manteniment i la millora de la prestació de serveis públics de qualitat; la garantia de preservació dels llocs de treball; la simplificació de l’estructura; i la recuperació i el manteniment de l’autonomia econòmica i financera municipal.

El nou model d’empreses municipals fruit dels acords del ple de l’Ajuntament i la Junta General d’INNOVA comporta una simplificació de l’estructura societària que, tot disminuint el nombre d’empreses, permetrà una gestió més econòmica i eficient, més transparent, més propera a les estructures de l’Ajuntament i en definitiva, més manejable i orientada a la prestació de serveis a la ciutat i als ciutadans.

Autonomia econòmica i financera
La transcendència del nou model societari radica en que permet complir tres condicions bàsiques de l’autonomia econòmica i financera de l’Ajuntament de Reus en el futur:

  • Mantenir l’estabilitat pressupostària, com ja està fent l’Ajuntament. L’estabilitat pressupostària, segons les dades corresponents a la liquidació de l’exercici 2013, presenta una capacitat de finançament del 4,25% dels seus ingressos ordinaris.
  • Que el període mig de pagament a proveïdors, no superi en més de 30 dies el màxim que preveu la normativa de morositat. L’evolució des de la liquidació de 2013, fa preveure que amb dades de 31 de març, ja s’estaria complint aquesta regla.
  • La sostenibilitat financera. La ràtio d’endeutament a 31 de desembre de 2013 era de 121,46%, fora del llindar permès. Sense la reordenació, a final de 2014 millora, però fins al 112,81%, encara fora del límit. Amb la reordenació, i amb les dades de liquidació de l’exercici 2013, la ràtio se situarà al 82,42%. I, projectades a final del 2014, quedaria al 76,27%, una posició que permet operacions de crèdit en règim de comunicació. 

Recuperar i mantenir l’autonomia econòmica i financera municipal comportarà:

  • Mantenir l’exercici de les competències que es venien exercint amb l’entrada en vigor de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local i que no són pròpies de l’administració local (educació, benestar social, sanitat, consum, etc…).
  • Poder decidir com s’apliquen els romanents del pressupost i, per tant, poder invertir a la ciutat els excedents que, sinó, s’haurien de destinar a retornar deute bancari.
  • Avançar cap als nivells d’endeutament que permeten tenir novament accés al crèdit i recuperar la capacitat d’inversió amb plans d’inversió més ambiciosos.

El nou model societari
El nou model està format per 3 empreses amb dependència directa de l’Ajuntament.

  • Reus Transport Públic SA, que manté la consideració de centre especial de treball.
  • Reus Esport i Lleure. Pel fet de presentar desequilibri financer, la Llei obliga a dissoldre-la o adscriure-la directament a l’Ajuntament. Finalment s’adscriu directament, amb l’objectiu de preservar funcions, activitats i llocs de treball
  • Reus Serveis Municipals, resultat de la fusió d’Innova, Aigües de Reus i Gestió de Serveis Funeraris. D’aquesta nova societat, en continua depenent AMERSAM, però es preveu que AMERSAM i Reus Transport s’acabin fusionant, donant lloc a Reus Serveis de Mobilitat. REDESSA, que integra les actuals GUPSA i Tecnoparc, també continuaria depenent de Reus Serveis Municipals SA.

Està previst que en una segona fase, es puguin prendre els acords que permetin:

  • La integració de Reus, Esport i Lleure a la societat Reus Serveis Municipals
  • La fusió de les societats AMERSAM i Reus Transport.
  • A partir del 4t trimestre de 2015, sempre que es consolidi l’estabilitat financera i la integració no afecti a la qualificació com a societat de mercat per part de la IGAE, s’analitzarà la integració de REDESSA a la societat Reus Serveis Municipals.

Serveis públics de qualitat
El nou model societari es fonamenta en la premissa que la raó de ser de les empreses municipals és prestar serveis de qualitat a la ciutadania. Tot el nou model està orientat a la prestació de serveis públics amb la màxima eficàcia i eficiència possible.

Es preveu que Reus Serveis Municipals quedi organitzada en divisions operatives en funció dels diferents serveis a prestar. Aquestes divisions, d’entrada, han de coincidir amb les anteriors empreses, de manera que cada una gaudeixi de suficient autonomia de gestió; es gestioni amb comptes d’explotació per divisió; que mantingui els llocs i les condicions de treball; i que mantingui o millori els serveis i estàndards de qualitat actuals, conservi la marca comercial actual.

Així mateix, hi haurà una vertebració real amb els respectius responsables polítics municipals per garantir que els objectius de les empreses i les seves divisions treballen de forma alineada amb les línies estratègiques de l’Ajuntament.

Els acords
Per a fer possible totes aquestes avantatges i desencadenar el nou model empresarial, els acords que la Junta General d’INNOVA i el ple de l’Ajuntament han pres aquest dilluns e31 de març són, de manera resumida, els següents:

  • Dissolució de l’Entitat Pública Empresarial Innova, deixant pas a les societats RELLSA, Hospital i Reus Transport, que pugen a primer nivell.
  • La fusió per absorció d’Innova Grup d’Empreses Municipals de Reus SA respecte Aigües de Reus Empresa Municipals SA i Gestió de Serveis Funeraris Reus SA, esdevenint Reus Serveis Municipals SA.
  • La fusió per absorció de Reus Desenvolupament Econòmic SA respecte Tecnoparc Reus SA i Gestió Urbanística Pública SA.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.