Notes de premsa
L'Ajuntament es fa càrrec dels serveis d'atenció a la infància en situació de risc social
El Ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest dijous, 8 de juny la delegació de la competència del servei d’Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, així com del Servei d’Integració en Famílies Extenses, fins ara gestionada pel Departament de Treball, Afers Socials i Família de l’Administració de la Generalitat. A partir de l'1 de setembre i per un període de cinc anys, la regidoria de Benestar Social es farà càrrec d’aquests serveis d'atenció a la infància en situació de risc social. El traspàs ha de garantir una major eficiència de la gestió dels recursos públics, s’evitaran duplicitats i es millorarà l’atenció als infants i adolescents i a les seves famílies.
Aquests serveis són competència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Una competència que havia estat delegada al Consell Comarcal del Baix Camp i que ara es delega a l'Ajuntament de Reus.
L'Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Camp ja van signar el mes de juny del 2013 un conveni de cessió d'un espai a l'antic hospital Sant Joan per a la ubicació de l'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA). Aquesta col·laboració ha permès una millor coordinació i col·laboració del servei d'EAIA amb els serveis socials de l'Ajuntament de Reus, que s'ubiquen també a l'hospital vell. Aquesta proximitat ha permès millorar la determinació de les situacions de risc i/o desemparament en què es veuen limitats o perjudicats infants i joves de la ciutat per qualsevol circumstància personal, social o familiar, en tots els àmbits del seu benestar social.
Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència en Alt Risc
L'EAIA és l'Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència en Alt Risc Social, un equip interdisciplinari de professionals dedicats a l'atenció d'infants i adolescents en situacions d'alt risc social.
Les funcions i objectius d'aquest servei són:
- Oferir suport i assessorament dels serveis i equipaments destinats a la infància i l'adolescència en alt risc social.
- Canalitzar i atendre els casos que, per la complexitat, gravetat o altres circumstàncies concurrents, no puguin ser atesos pels Serveis Socials d'Atenció Primària. Es dóna prioritat a aquells per als quals es proposi un acolliment alternatiu a la pròpia família o una intervenció judicial.
- Garantir que cada cas canalitzat disposi d'una avaluació i d'un programa d'intervenció i supervisar l'execució d'aquest programa, i valorar-ne els resultats aconseguits.
- Fer el seguiment dels menors sota mesura protectora i de les seves famílies i elaborar un pla d'intervenció que permeti valorar les seves possibilitats de millorar.
- Vetllar per la prevenció i detectar situacions de risc social d'infants i adolescents a cada sector territorial, coordinadament amb els altres serveis i institucions existents.
L'equip està format per 3 psicòlegs, 2 pedagogs, 3 treballadors socials i 1 educador social
Servei d'Integració en Família Extensa
El SIFE es basa en el projecte “La meva família m'acull”, que pretén promoure i millorar l'acolliment en família extensa i donar-li suport. La Direcció General d'Infància i Adolescència de la Generalitat de Catalunya es decideix crear aquest servei de forma pilot a Reus al Consell Comarcal del Baix Camp i a Lleida l'estiu del 2012.
És un servei que contempla les tasques derivades de la valoració i formació de la família extensa que vol acollir i la integració del menor. L'objectiu és donar resposta a situacions i necessitats dels menors tutelats per la Generalitat de Catalunya que requereixen una atenció alternativa a la seva família d’origen.
Les seves funcions són l’’estudi, la valoració, la preparació de les famílies extenses candidates a acollir un menor; l’acoblament del menor en la família extensa; el seguiment posterior del menor d’acord amb les directrius de l’EAIA; i la formació de les famílies extenses acollidores.
L'equip professional està format per 1 psicòleg/lòga i 1 treballador/a social.