Notes de premsa
L’Ajuntament i el Centre de Lectura exposen «Cartells de la transició», del fons de Pere Anguera
ntre de Lectura de Reus inaugurarà, el pròxim divendres 14 d’octubre, l’exposició «Cartells de la Transició», una selecció de trenta dels gairebé cinc-cents cartells que integren el fons Pere Anguera Nolla (Reus, 1953-2010) i que la seva vídua, Mercè Costafreda, ha donat recentment a l’Institut Municipal de Museus de Reus. La temàtica dels cartells és ben diversa, però els que es podran veure exposats són pràcticament tots representatius dels diferents esdeveniments polítics i culturals de l’etapa final del règim franquista i dels primers anys de la democràcia. La mostra, que en un futur tindrà una versió ampliada al Museu d’Art i Història de Reus, té el suport de la Fundació Privada Reddis.
L’exposició, produïda per l’IMMR i coordinada per l’historiador reusenc Joan Navais Icart, es podrà veure a la Sala Fortuny del Centre de Lectura fins al 19 de novembre, període durant el qual els socis i la ciutadania en general (l’entrada és lliure) podran conèixer uns quants dels cartells més destacats de l’àmplia col·lecció que va aplegar entre 1976 i 1984 l’historiador i expresident de l’entitat que acull l’exposició.
Els cartells del fons Pere Anguera Nolla pertanyen a una gran pluralitat ideològica i partidista. Hi destaquen especialment els d’àmbit municipal i regional (de les comarques del Camp) i s’hi poden trobar cartells –per exemple– de l’Assemblea de Catalunya, així com una gran quantitat de propaganda governamental editada per al «Referéndum nacional para la reforma política» del 15 de desembre de 1976. També són força nombroses les peces pertanyents a les diverses organitzacions polítiques del moment: Unió Democràtica de Catalunya, Convergència Democràtica de Catalunya, Convergència i Unió (coalició dels dos partits anteriors), Pacte Democràtic per Catalunya (coalició electoral formada per CDC, Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament, Esquerra Democràtica de Catalunya, Front Nacional de Catalunya i independents), Alianza Popular, Círculo Español de Amigos de Europa (CEDADE, de tendència neonazi), Partit dels Socialistes de Catalunya, Partit Socialista Unificat de Catalunya, altres partits comunistes (com ara el Moviment Comunista de Catalunya i el Partit del Treball de Catalunya), Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans, Bloc d’Esquerra d’Alliberament Nacional, Nacionalistes d’Esquerra, etc.
En el fons s’hi apleguen també diferents cartells de les Diades de l’Onze de Setembre (a Reus i a Barcelona), d’entre les quals cal destacar les Diades de 1976, 1977 i 1978. D’altres són de contingut cultural, com els del Congrés de Cultura Catalana i, sobretot, del Centre de Lectura (relatius a l’activitat general de l’entitat i corresponents als primers anys del Cine Club, en concret els anys que van de 1970 a 1973).
Enganxines i altres documents
El fons Pere Anguera Nolla de l’IMMR és integrat, a més, per gairebé 360 enganxines del període 1977-1982, també relatives a qüestions ben diverses, com ara la temàtica política, de la qual s’hi poden trobar adhesius de partits polítics i campanyes a favor de l’amnistia; de les Diades; de la normalització lingüística, o de l’estatut d’autonomia. Fins i tot n’hi ha unes quantes de corresponents a campanyes de tipus social i de ciutadania.
El fons es complementa amb una gran quantitat de material de propaganda i de l’activitat interna dels diferents partits (també amb gran pluralitat ideològica) de la mateixa època: fulls volants, butlletins, revistes, opuscles, programes polítics, etc., i sempre referents tant l’àmbit reusenc com al nacional.