Notes de premsa
L’Ajuntament i la Federació d’Associacions de Veïns posen en marxa una campanya de suport a la gent gran vulnerable
La regidoria de Benestar Social i la Federació d’Associacions de Veïns de Reus posen en marxa aquest mes de maig una campanya de suport a la gent gran que viu sola i pot patir situacions de vulnerabilitat. Es tracta d’un nou projecte que compta amb la col·laboració de les regidories de Seguretat Ciutadana i de Participació, Ciutadania i Transparència, així com de la Diputació de Tarragona i les associacions de comerciants la Unió de Botiguers de Reus i el Tomb de Reus.
L’objectiu de la campanya és la creació d’una xarxa on els establiments i els equipaments de la ciutat tinguin un paper clau a l’hora d’alertar sobre possibles situacions de vulnerabilitat i risc d’exclusió d’aquest col·lectiu.
Per poder obrir la campanya al conjunt de la ciutadania, l’Ajuntament s’ha dotat d’un protocol d’actuació i de comunicació interna que s’activa a partir de la recepció d’un alerta ciutadana. Aquest avís generarà una atenció per part dels Serveis Socials municipals o de la Guàrdia Urbana, segons els casos.
Així, per exemple, si una farmàcia detecta que una persona gran que habitualment va a comprar un medicament fa dies que no hi va, podrà, mitjançant una trucada o un correu electrònic, activar el protocol per tal que els Serveis Socials o la Guàrdia Urbana puguin trucar o desplaçar-se al seu domicili per comprovar el seu estat.
Algunes situacions que poden alertar d’una possible cas de vulnerabilitat de la gent gran són si s’absenten dels llocs on tenen una rutina diària, si presenten un deteriorament físic o cognitiu, o si es detecten canvis del seu acompanyant habitual, entre altres. En aquest casos es demana la col·laboració de la ciutadania per activar el protocol municipal.
La iniciativa va dirigida a totes les zones de la ciutat i, de manera especial, als barris on es fa vida comunitària i hi ha establiments i equipaments de referència.
De la mateixa manera, la campanya també s’adreça a qualsevol ciutadà o ciutadana que pugui alertar de situacions d’aquest tipus, a través del número de telèfon 977 010 034 i del correu electrònic [email protected], gestionats per la Regidoria de Benestar Social, o trucant al número de telèfon 977 01 00 92 de la Guàrdia Urbana.
Segons dades del padró de l’1 de gener de 2016, a Reus hi ha 5.444 persones majors de 80 anys, de les quals 2.800 viuen soles o amb parelles d’edats similars.