Notes de premsa
L’Ajuntament inicia els tràmits per a l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana
nsorci del Transport Públic del Camp de Tarragona ha concedit una subvenció de 85.241,15 euros a l’Ajuntament de Reus per a l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana de la ciutat. L’Àrea de Medi Ambient treballa ja en les bases del concurs públic per adjudicar els treballs de redacció del pla. El document ha d’estar elaborat i aprovat aquest 2009, i les propostes d’acció que reculli seran d’aplicació entre 2010 i 2015.
El Pla de Mobilitat Urbana ha de millorar l’accessibilitat i minimitzar els impactes negatius del transport en el terme municipal de Reus. El document ha de configurar un model de transport més eficient per a millorar la competitivitat del sistema productiu de la ciutat; ha d’augmentar la integració social amb una accessibilitat més universal; ha d’incrementar la qualitat de vida dels ciutadans; ha de millorar la seguretat en els desplaçaments ; i ha d’establir unes pautes de mobilitat més sostenibles i saludables.
El document ha d’actualitzar i ampliar les dades de l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana del Camp de Tarragona, realitzada el 2003, i de l’Estudi de la Mobilitat a Reus, del 2004. Així mateix, ha d’incorporar documents i estudis locals i territorials com el Pla Estratègic Reus Impuls 2005, l’Agenda 21, el Pla Director per a l’ús de la bicicleta, el Pla territorial del Camp de Tarragona, el Pla de Transport de Viatgers de Catalunya, el Pla d’Infraestructures de Transport de Catalunya i el Pla Director de la Mobilitat del Camp de Tarragona.
El procés d’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana de Reus l’encapçalen les àrees municipals de Medi Ambient i Via Pública. Tanmateix, el pla respon a una visió integral i no sectorial de la mobilitat i, per aquest motiu, es constituiran diferents òrgans polítics i tècnics amb representants de les diferents regidories implicades:
. Consell Municipal de la Mobilitat Local: Ògan de coordinació política constituït pels regidors de les àrees vinculades a la mobilitat.
- Oficina tècnica del Pla de Mobilitat: Òrgan de coordinació tècnica adscrit a les àrees de Medi Ambient i de Via Pública, que coordinarà la gestió del pla, junt amb els professionals externs que elaboraran document.
- Consell Tècnic de la Mobilitat Local: Òrgan de coordinació tècnica integrat per tècnics municipals de les àrees vinculades a la mobilitat.
- Consell de la Mobilitat Local: Òrgan de consulta integrat per agents cívics i socials de Reus interessats en la millora de les condicions de la mobilitat a la ciutat.
Anàlisi i diagnosi
El grup de treball per elaborar l’anàlisi i diagnosi de l’actual i futur model de mobilitat de Reus serà el Consell Tècnic de Mobilitat. Es preveuen recollir, entre altres, les dades següents:
- Dades socioeconòmiques, territorials i urbanístiques: Població, motorització, activitat econòmica, equipaments i serveis, potencial d’atracció...
- Dades generals de la demanda de la mobilitat: Mobilitat obligada i no obligada, motoritzada i no motoritzada, mobilitat de discapacitats...
- Dades sobre el trànsit i la circulació: Elaboració d’un inventari de la xarxa viària, fluxos de trànsit, usos d’aparcaments, interseccions viàries, condicions d’accessibilitat peatonal i per a discapacitats...
- Dades sobre l’aparcament: Elaboració d’inventari dels aparcaments a la via pública, subterranis, relacionats amb nodes de transport públic, associat a centres atractorsaixí com estacionament per a discapacitats...
- Dades sobre el transport públic: Recollida de dades d’oferta i demanda.
- Dades sobre la distribució de mercaderies: Recollida de dades de fluxos de mercaderies i de la relació amb els centres logístics i d’abastiment, problemàtiques de càrrega i descàrrega...
- Dades sobre la mobilitat a peu i en bicicleta: Xarxes d’itineraris peatonals i de biciclets i detecció de barreres arquitectòniques. Determinació de necessitats de demanda real actual i potencial de l’ús de la bicicleta...
- Dades medi ambientals i energètiques: Recollida dels índex de qualitat ambiental i de consums energètics.
Propostes d’actuació
Fruit de ls conclusions de la diagnosi realitzada a partir de l’anàlisi de les dades recollides es plantejaran les propostes d’actuació, que es concretaran en els següents àmbits:
- Xarxa d’itineraris principals de vianants.
- Xarxa d’itineraris per a bicicletes.
- Xarxa d’itineraris per al transport públic urbà.
- Xarxa bàsica per a vehicles.
- Localització i dimensionament dels aparcaments.
- Localització i dimensionament de les estacions i parades de transport públic.
- Espais de càrrega i descàrrega de mercaderies.
- Dimensionament de les necessitats de servei en transport públic de les àrees industrials i zones d’activitat econòmica.
- Campanya de divulgació del pla per a la sensibilització de la ciutadania.