Notes de premsa
L’Ajuntament rep un ajut de 905.000 euros per construir el Centre per a Bioempreses
nseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha anunciat aquest dijous 24 de setembre la concessió d’una subvenció de 905.662,86 euros a l’Ajuntament de Reus per a la construcció del Centre per a Bioempreses, al Tecnoparc. L’ajut s’inclou en la resolució del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), per al període 2007-2010, destinat a projectes d’innovació, desenvolupament empresarial i economia del coneixement.
El projecte de Centre per a Bioempreses, pressupostat en 2.067.662 euros, rebrà una subvenció de 603.775,24 euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), import al que s’hi afegeixen 301.887,62 euros de la línia d’ajut complementari aportat per la Diputació de Tarragona. La resta del finançament anirà a càrrec de la societat pública REDESSA.
El Centre per a Bioempreses és una incubadora d’empreses biotecnològiques relacionades amb els àmbits de la nutrició i la salut, donada la seva ubicació i vinculació amb el Parc Tecnològic del Camp. Es tracta d’un centre dissenyat per garantir un suport continuat de les activitats de recerca de les empreses relacionades amb les tècniques i eines biotecnològiques.
El centre té l’objectiu de potenciar i facilitar la recerca i l’aparició de projectes empresarials en aquest sector altament competitiu i innovador, a través d’un sistema d’incubació específic, pensat per a empreses que ja han superat la fase inicial d’incubació en el Centre de R+D+I en Nutrició i Salut i que han d’afrontar una fase d’expansió. A la vegada, s’obre a nous bioemprenedors que veuen una oportunitat estratègica a l’ubicar-se en aquest centre.
Els serveis que ha d’oferir el centre s’han estructurat en dos grans àmbits: serveis generals i serveis de valor afegit. El primer bloc agrupa despatxos i laboratoris d’incubació, sales de reunions i de conferències, xarxa de comunicacions, seguretat i serveis bàsics de subministraments. El segon agrupa serveis cientificotecnològics i de suport a la R+D+i i serveis de capacitació i desenvolupament empresarial.
El Centre per a Bioempreses s’ubica en un terreny de titularitat de la Universitat Rovira i Virgili sobre el qual la societat pública REDESSA té concedit un dret de superfície a 50 anys. El terreny es troba dins de l’espai del Tecnoparc i concretament en la zona del campus universitari, on s’hi concentra l’activitat científica del Parc i per tant, on s’hi poden generar majors sinergies. En aquest espai s’hi edifica un complex constructiu que inclou el Centre Bioempreses com edifici contigu al del Centre R+D+i de Nutrició i Salut, aquest últim gestionat per la URV i amb finançament per la Generalitat de Catalunya, per tal de reforçar la competitivitat de la indústria agroalimentària de Catalunya.
El Centre per a Bioempreses forma part del conjunt d’equipaments que actualment s’estan construint al parc tecnològic:
Hospital
La construcció de l’Hospital Universitari finalitzarà l’abril del 2010 i està previst que obri les seves portes el segon semestre del 2010. Amb 86.000 m2 (serà tres vegades més gran que l’actual) i 120 milions d’euros d’inversió és el projecte més ambiciós que s’ha fet mai a la ciutat i neix amb la voluntat de ser un model d’excel·lència assistencial.
Edifici Tecnoparc
L’equipament ha d’acollir la seu i les instal·lacions de diverses entitats i institucions econòmiques: El nou palau de fires i congressos (amb sales d’exposicions i de reunions polivalents per a tot tipus de seminaris, congressos i trobades de caràcter empresarial); un centre de serveis de la Cambra de Comerç de Reus; el quart complex empresarial de REDESSA que es dirà Tecnoredessa; i el centre de producció audiovisual.
Centre Empresarial per a la Innovació i el Desenvolupament (CEPID)
Està pensat com una infraestructura facilitadora de l’activitat empresarial vinculada al sector de l’alimentació, la biotecnologia i les noves tecnologies sanitàries. Ha de consolidar el creixement de companyies que han superat la fase d’incubació en el Centre per a Bioempreses, i allotjar les unitats de R+D d’empreses que necessiten serveis de proximitat amb la universitat i d’altres infraestructures de recerca.