Notes de premsa
L'alumnat del cicle d'educació infantil de l'institut Gaudí explica contes als infants del Servei d'Intervenció Socioeducativa Mestral
Infants del Servei d'Intervenció Socioeducativa (SIS) Mestral, un servei ubicat al Centre Cívic Mestral que depèn de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, han gaudit durant tres dijous d'aquest mes de novembre de l'activitat «Donem vida als contes!», que realitzen els estudiants de segon del Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de tècnic d'educació infantil de l'institut Gaudí de Reus. En cada sessió, els alumnes han explicat dos contes a vuit infants d'entre 3 i 6 anys. En total, han participat d'aquesta activitat, una vintena d'alumnes i s'han explicat sis contes.
"Donem vida als contes" té com a objectiu aproximar els contes i el gust per la lectura als més petits, al mateix temps que l'alumnat practica l'art d'explicar històries i dinamitzar una activitat lúdica-educativa. Aquesta col·laboració entre aquests dos centres, que pertanyen a diferents administracions, s'havia fet amb anterioritat durant dos anys i es va suspendre l'any passat amb motiu de la pandèmia.
"Colors", "Les meves petites alegries", "Ara em dic Joana", "Max i els superherois" o "El fil invisible" són alguns dels contes que s'han explicat. Es tracta d'històries sobre l'amistat, l'amor, els valors, les emocions, els reptes... que transporten a un món imaginari i fantàstic que alhora s'entrellaça amb el món real. Això permet als infants conèixer, explorar i identificar-se amb les situacions viscudes d'una forma plaent i entretinguda. A més d'incentivar l'atenció, l'escolta activa, l'expressió verbal i corporal, el llenguatge, etc.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, valora de manera molt positiva aquesta col·laboració entre diferents equipaments que formen part del mateix barri: «La interrelació que es genera a través d'aquesta activitat beneficia tant l'alumnat de l'institut Gaudí com els infants del SIS. L'alumnat aprèn a explicar contes i els nens i les nenes gaudeixen d'unes històries que els poden ajudar a comprendre situacions viscudes. Tothom surt enriquit de l'experiència. A més, d’aquesta manera es genera cohesió al barri».
Servei d'Intervenció Socioeducativa
Els SIS són un servei diürn preventiu que dona suport, estimula i potencia l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i l'esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives dels infants en situació de risc. L’atenció als usuaris es fa mitjançant el treball individualitzat, el grupal, la família, el treball en xarxa i la comunitat. En concret, hi ha 4 línies de treball:
- Servei d'atenció diürna
- Servei de suport a les famílies amb infants de 0 a 3 anys en situació de risc
- Servei d'intervenció amb famílies amb infants i adolescents en situació de risc
- Servei d'acompanyament socioeducatiu per a adolescents en situació de risc
En l'actualitat, n'hi ha sis distribuïts per les diferents zones de la ciutat. Estan ubicats en espais municipals. La distribució territorial dels Centres Oberts respon a criteris de proximitat a l’entorn sociofamiliar dels infants.