Notes de premsa
L’Àrea de Benestar fa balanç del serveis de prevenció i atenció de la violència
a de Benestar fa balanç del serveis municipals de prevenció i atenció de la violència d’aquest 2008. El Servei d’Informació i Assessorament adreçat a persones víctimes de violència domèstica, l’Oficina d’Atenció a la Víctima, i el programa «Desenvolupa’t per la convivència», són exemple de l’atenció integral del fenomen de la violència des del treball en xarxa entre els diferents serveis municipals, les entitats i altres administracions.
El treball en xarxa en relació a la prevenció i atenció a les situacions de violència té l’any 2005 un punt d’inflexió amb la signatura del protocol d’actuació en temes de maltractaments i violència familiar. El protocol és el resultat del treball inicial de la Xarxa d’Actuació en Temes de Maltractament i esdevé un punt de partida i una eina útil per al treball que es desenvolupa des de les diferents institucions implicades: l’Ajuntament –Guàrdia Urbana i Serveis Socials-, Col·legi d’Advocats, Cos Nacional de Policia, Fiscalia, Jutjats, Hospital Sant Joan i Àrees Bàsiques de Salut de Reus. Actualment, s’han incorporat a la comissió de treball de la Xarxa l’Àrea d’Educació i Formació, la regidoria de Polítiques per la Igualtat; així com, de part de la Generalitat de Catalunya, el departament d’Educació, el Servei Territorial d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència, el Servei Territorial de Justícia i els Mossos d’Esquadra.
Des de l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus s’impulsen diferents serveis i accions per tal d’abordar de forma integral la qüestió de la violència. El balanç de l’activitat d’aquest serveis del 2008 és el següent:
Servei d’Informació i Assessorament
L’any 1998, l’Àrea de Benestar va crear el Servei d’Informació i Assessorament adreçat a persones víctimes de violència domèstica. Aquest servei s’ha anat consolidant com un servei d’atenció social, legal i psicològica que es posa a l’abast de la ciutadania (especialment per a les famílies) per assessorar sobre les relacions de parella, les separacions, així com en els casos de violència. Durant l’any 2008 s’han atès a 322 persones. De les quals 17 dones han participat en el Taller d’autoestima i 15 dones han format part del Grup d’Ajuda Mútua. Aquest servei està subvencionat per la Generalitat a través de l’Institut Català de la Dona.
Total persones ateses SIAD/SINASS 2008: 322
Suport psicològic: 98
Suport social: 256
Taller d’autoestima: 17
Grup d’ajuda mútua: 15
Oficina d’atenció a la Víctima
L’oficina es crea l’any 2005 com un servei d’atenció a les persones víctimes de violència. L’equip, format per personal de Guàrdia Urbana i de Serveis Socials de l’Ajuntament, ofereix acollida, informació i orientació, suport psico-social, assessorament legal, recollida de la denúncia i acompanyament en situacions de violència. L’any 2008 s’han atès, de moment, 790 persones, hi ha 242 Ordres de Protecció (OP) en vigor. 15 dones amb OP han participat en el projecte de suport integral, amb l’objectiu d’acompanyar-les en el procés de recuperació.
Total persones ateses Oficina d’Atenció a la Víctima 2008: 790
Ordres de protecció: 242
Projecte integral: 15
«Desenvolupa’t per la convivència»
«Desenvolupa’t per la convivència» és un projecte per treballar la prevenció de la violència que s’inicia el 2007 a les escoles de la ciutat. Es planteja com una acció en xarxa en la qual hi participen Serveis Socials, la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes de la Guàrdia Urbana, l’Oficina d’Atenció a la Víctima, la regidoria d’Esports, Justícia Juvenil i els centres educatius. S’adreça a infants i joves de 10 a 18 anys escolaritzats i a grups en els quals es detectin conductes de risc o violentes. L’objectiu és fer una acció preventiva i d’incidència en els factors que intervenen en el fenomen de la violència: competències personals, aspectes psicològics, factors d’entorn propers, aspectes familiars. El projecte està subvencionat per l’Obra social de «La Caixa». La previsió de participació pel curs 2008- 2010 és de 4.116 persones.
Centres educatius: 20 CEIP (1.283 alumnes), 6 IES (2.483 alumnes)
Col·lectius en risc: 250 persones.
Professorat: 50 professors
Famílies: 50 famílies.