Notes de premsa
L’Àrea de Benestar Social fa balanç del serveis de prevenció i atenció de la violència
a de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus fa balanç dels serveis municipals de prevenció i atenció de la violència d’aquest 2011, coincidint amb la commemoració, aquest 25 de novembre, del Dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones.
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) adreçat a persones en situació de violència domèstica, l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV), i el programa «Desenvolupa’t per la convivència», són exemples de l’atenció integral del fenomen de la violència des del treball en xarxa entre els diferents serveis municipals, les entitats i altres administracions.
Per commemorar aquesta jornada, s’han organitzat durant aquesta setmana i la que ve tot un seguit d’activitats per commemorar aquesta jornada al Casal de les Dones.
El passat dimecres 23 de novembre, a les 18:00 h, es va realitzar un taller amb el nom «El mite del príncep blau i la princesa encantada», on es van realitzar diferents dinàmiques que van permetre reflexionar sobre les relacions en parella, els estereotips existents i el paper de la dona i l’home.
Avui dia 25 de novembre, a les 18:00 h, se celebrarà l’acte més institucional, amb una concentració al Casal de les Dones, i la posterior lectura del manifest contra la violència, a càrrec de Mariona Quadrada.
Per últim, el dimarts 29 de novembre, el Casal de les Dones acollirà a les 18:00 h una conferència sobre els «Serveis d’atenció a les dones», on s’explicaran diferents serveis d’atenció a la dona com el Servei d’Atenció a les Dones, l’Oficina d’Atenció a les Víctimes, o el Grup d’atenció a les Víctimes dels Mossos d’Esquadra.
Servei d’Informació i Atenció a les Dones
El SIAD és un servei d’informació, orientació i assessorament, primera atenció i acompanyament amb relació a l’exercici dels drets de les dones que l’Àrea de Benestar Social posa a l’abast de la ciutadania.
Està destinat a totes les dones de la ciutat, en tots aquells aspectes relacionats amb la seva vida: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres.
Enguany, ha unificat les seves dependències en un únic espai al Casal de les Dones, que ha permès millorar l’atenció a les persones que s’hi adreçaven, i convertir-se en un espai de referència. Gràcies a la unificació del servei s’ha pogut realitzar una atenció més directe, i una derivació més ràpida i àgil, amb una millora de la coordinació i del treball en equip de les persones que formen part del servei.
En el SIAD, les dones hi poden trobar tot un seguit de recursos: acollida; informació, orientació i suport social; l’assessorament legal i psicològic; i acompanyament.
El balanç de l’activitat d’aquest servei durant el 2011 (fins el 31 d’octubre) són les següents:
Total de persones ateses al SIAD: 274
Atenció i suport social: 237
Atenció i suport psicològic: 188
Atenció i suport jurídic: 42
Participants al Taller d’Autoestima: 24
Participants al Grup d’Ajuda Mútua: 21
Participants al Taller de Recuperació de mares i fills: 14
Prevenció de la violència
Des de fa 4 anys s’inicia el projecte «Desenvolupa’t per la convivència» per treballar la prevenció de la violència en les escoles. S’adreça a infants i joves de 10 a 18 anys escolaritzats i a grups en els quals es detectin conductes de risc o violentes. L’objectiu és fer una acció preventiva i d’incidència en els factors que intervenen en el fenomen de la violència: competències personals, aspectes psicològics, factors d’entorn propers, aspectes familiars. La participació durant l’any 2011 va ser de 1.534 persones, entre alumnes de primària i secundària, famílies, professors i Centres Oberts.
El balanç de l’activitat d’aquest servei durant el 2011 (fins el 31 d’octubre) són les següents:
Alumnes de primària: 364
Alumnes de secundària: 797
Professors i 39 pares i mares: 123
Població en risc (joves): 99
Usuaris d’activitats de clima i intervencions individualitzades: 112
Oficina d’Atenció a la Víctima
L’Oficina d’Atenció a la Víctima es crea l’any 2005 com un servei d’atenció a les persones víctimes de violència. L’equip, format per personal de Guàrdia Urbana i de Serveis Socials de l’Ajuntament, ofereix acollida, informació i orientació, suport psico-social, assessorament legal, recollida de la denúncia i acompanyament en situacions de violència.