Notes de premsa
L’Àrea de Benestar universalitza el servei de localització per GPS de persones amb deteriorament cognitiu lleu
a de Benestar de l’Ajuntament de Reus, la Caixa i Creu Roja van signar fa poc més de mig any un conveni per posar en marxa un sistema pilot per a la localització de persones que pateixen un deteriorament cognitiu moderat o lleu. És l’anomenat SIMAP, el Sistema Intel·ligent de Monitorització d’Alertes Personals. Ara, els tres ens renoven el compromís.
La regidora cap de l’Àrea de Benestar de l’Ajuntament de Reus, Rosa Garrido, Josep Miquel Segura, president de l’Assemblea Local de Creu Roja i Víctor Hernández, director de l’Àrea de Negocis de Reus La Caixa han presentat públicament el sistema i l’ampliació del servei en un acte a la Sala de Premsa Anton Borrell de l’Ajuntament de Reus.
L’experiència va néixer com a prova pilot i, en aquest temps, onze persones i les seves famílies, derivades des dels Serveis Socials, s’han beneficiat del servei de forma gratuïta. Les tres entitats renoven el compromís, mantenint deu places subvencionades íntegrament per La Caixa i la Creu Roja, amb un cost de prop de 8.500 euros.
D’altra banda, l’Àrea de Benestar fa un pas més, i passa a oferir aquest servei de forma universal, a tots aquells que ho requereixin i a cost reduït, mitjançant la fixació d’un preu públic. L’usuari i la Creu Roja, mitjançant l’aportació que rep de l’IRPF, copagaran aquest servei.
Com funciona el programa?
El programa facilita localitzadors GPS a aquestes persones amb l’objectiu de fomentar la seva autonomia, potenciar les seves capacitats individuals i la seva integració social. Aquest sistema també vol facilitar la continuïtat d’aquestes persones en el seu entorn habitual i d’altra banda, proporciona a la família i als cuidadors les eines i el suport adequat perquè puguin viure l’experiència de cuidar amb tranquil·litat i confiança.
La Creu Roja s’encarrega de les tasques de prestació del servei a través de la xarxa de telefonia mòbil i d’un dispositiu GPS que permet la localització remota i de forma permanent de les persones que el porten. Un tècnic de Creu Roja s’encarrega també d’informar, formar i tramitar la documentació, i de fer aquelles tasques necessàries pel bon funcionament del programa.
Què inclou el SIMAP?
El SIMAP és un servei d’atenció 24 hores connectat permanentment a una Central Receptora d’Alarmes situada a la Creu Roja, des d’on es dóna atenció permanent. Els dispositius de localització funcionen les 24 hores, tots els dies de l’any. Existeix la possibilitat de donar una configuració personalitzada i una delimitació de zones segures i zones perilloses per a l’usuari. L’aparell també detecta i avisa si detecta increments de velocitat a més de 35 km/hora. D’altra banda, els cuidadors poden conèixer l’última localització del seu familiar a través d’sms o mms.
Perfil de l’usuari
El perfil de l’usuari és el d’una persona major de 60 anys, amb una demència lleu o moderada, com ara l’alzheimer o algun altre deteriorament cognitiu. L’usuari ha de poder anar sol pel carrer, i ha de tenir un referent que el pugui auxiliar quan es desorienti.