Notes de premsa

L’Arxiu fomenta les donacions i cessions de fons particulars per garantir la preservació de la memòria col·lectiva

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 6/03/2019
Foto de la roda de premsa
Foto de la mostra de donacions
Foto de la mostra de donacions

L’Arxiu Municipal, a més dels ingressos de documentació provinents de la pròpia institució (aquella produïda i rebuda per l’Ajuntament de Reus en l’exercici de les seves funcions), també rep documentació provinent de particulars, ja siguin fons o col·leccions personals, familiars, empresarials o d’associacions, fet que contribueix a l’enriquiment i a la preservació del patrimoni documental de la ciutat, al mateix temps que configura la memòria per a generacions futures.

En els darrers mesos, diversos ciutadans i ciutadanes de Reus, s’han adreçat a l’Arxiu Municipal, per tal de fer donació de documentació que posseïen i que creien d’interès social, històric i cultural per a la col·lectivitat. Després d’una valoració d’aquesta documentació i seguint uns criteris tècnics, s’ha decidit el seu ingrés.

El regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, ha subratllat que a més de l’interès documental de molts fons locals, també cal tenir en compte que aquests requereixin preservar-se en unes bones condicions de conservació. Per aquest motiu, tant Enrech com l’arxivera municipal, Elisenda Cristià, expliquen que les instal·lacions de l’Arxiu ofereixen unes condicions adequades per a la preservació dels documents en gran varietat de suports.

Donacions recents
Posar en valor els darrers ingressos de l’Arxiu i sensibilitzar a la ciutadania de la importància que pot arribar a tenir la documentació que es genera actualment o s’ha generat en el passat (ja sigui com a fons personals, patrimonials o per exemple comercials) és un dels objectius de la presentació conjunta de diferents donacions ciutadanes que es realitza aquest dimecres a l’Arxiu de Reus.

A part de recollir el testimoni d’alguna de les darreres persones que s’han adreçat a l’Arxiu per a posar a disposició documentació de la seva propietat i que han volgut cedir-la perquè sigui accessible per a la resta de la societat, també s’ha exposat una petita mostra documental, on es reflecteix una gran diversitat de documentació: cartells, diaris privats de persones que van anar a la guerra, documents sonors dels anys 20-30, documentació comercial, fins a documentació més recent referent a la situació política que s’està vivint.

El regidor d’Hisenda i Recursos Generals ha agraït a les persones donants en nom de l’Ajuntament i del conjunt de la ciutat “el seu gest de generositat envers la ciutat, un gest que els honora i que representa un enriquiment de la memòria local i de les possibilitats de preservar una documentació que en un futur ajudarà a comprendre millor el passat col·lectiu”. També ha destacat l’enriquiment social que produeix posar a disposició de la ciutadania aquesta documentació i facilitar-ne l’accés.

L’Arxiu Municipal actualment està treballant en dos gran fons: en primer lloc en l’elaboració del catàleg del fons musical del Mestre Vidal, al qual seguirà el del Fons de la Banda de Música de la Ciutat de Reus, i en segon lloc en l’inventari del Fons Pere Anguera (del qual ja hi ha enllestida la part de la col·lecció de cartells).

També destaca l’ingrés força recent del fons Francesc Boqueras Llort, del qual, en breu, es començarà a realitzar l’inventari.

Boca de la Mina
En el marc del projecte de Millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina s’han definit un conjunt d’actuacions destinades a posar en valor el passeig com a espai emblemàtic de la ciutat directament vinculat a la vida de les persones i a la memòria col·lectiva de la ciutat.

Amb aquest objectiu s’ha posat en marxa una campanya de participació ciutadana a través del web del projecte (bocadelamina.reus.cat) i de les xarxes socials (#bocadelaMina) perquè tothom que vulgui expliqui aquesta vinculació amb el passeig en primera persona, ja sigui a partir de l’explicació dels seus records o de la seva experiència de relació amb el passeig (perquè hi va a caminar, perquè hi viu a prop, etc.) o aportant documents (fotografies antigues o actuals, altres documents, etc.) que ho il·lustrin.

Tots els materials que es puguin compilar serviran de base per a futures actuacions al voltant de la memòria col·lectiva associada al passeig i les històries de vida de les persones que l’han convertit en un espai viscut. Per això, la tasca de recollida es realitza en coordinació amb l’Arxiu Municipal. En aquest sentit, al voltant d’aquesta primera iniciativa l’Arxiu Municipal durà a terme un projecte de documentació al voltant dels tuits que es generin, els resultats del qual es faran públics en la jornada d’arxivística prevista per al mes de maig.

El projecte de Millora i Recuperació del passeig de la Boca de la Mina compta amb cofinançament de la Unió Europea a través dels fons FEDER (PO 2014-2020). #BocadelaMina, #fonsEUCat

Foto de la roda de premsa
Foto de la mostra de donacions
Foto de la mostra de donacions

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.