Notes de premsa
Les escoles bressol municipals de Reus se sumen al Congrés Matemàtic que es farà aquest cap de setmana virtualment
El Congrés Català d'Educació Matemàtica (C2EM 2020) es realitzarà aquest pròxim cap de setmana, del 13 al 15 de novembre, de manera virtual. Aquesta trobada, que estava prevista a les ciutats de Reus i Tarragona aquest estiu passat i que es va haver d'ajornar atesa la situació generada per la pidèmia de la COVID19, compta amb una participació directe de les escoles bressol municipals de Reus a través de tres aportacions diferents. Una altra de les novetats lligades amb la capital del Baix Camp és un original geocerca, un joc geolocalitzat que es farà pel centre de la ciutat.
Organitzat per la FEEMCAT i el DEIM de la URV, el Congrés està adreçat a tots els nivells i etapes de l’educació: des dels infants més petits (0 a 3 anys), l’educació infantil i primària, la secundària, el batxillerat i fins la universitat, i no deixant de banda l’educació no formal, la d’adults i l’educació en ambients especials; cadascuna d’aquestes etapes amb les seves especificitats hi té cabuda.
Comptarà amb més de 700 assistents i la presentació de més de 100 comunicacions, presentacions de propostes d'aula, presentacions 20 20 i taules virtuals. L'obertura es farà aquest divendres dia 13 de novembre, a les 17:30 h, i en format virtual. Per part de l'Ajuntament de Reus hi serà el regidor d'Educació, Daniel Recasens, però també hi seran Mar Camacho Martí, directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d'Educació; Domènec Puig, vicerector de Programació Acadèmica, Docència i Professorat de la URV; Bernat Anacochea, president de la Federació d'Entitats per a l'Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya, i Manel Castaño, conseller d'Educació de l'Ajuntament de Tarragona. Tot seguit, hi haurà la conferència inaugural que anirà a càrrec d'Eduardo Sáenz de Cabezón i que ha titulat "Ganar, ganar, ganar y volver a ganar".
El programa i els horaris es poden consultar a la web del congrés.
La participació de les EBM de Reus
Les Escoles Bressol Municipal El Lligabosc, la Ginesta, l'Olivera, el Margalló, la Montsant, el Marfull i l'OME participen al congrés matemàtic amb tres aportacions diferents que formen part de la càpsula "L'experimentació i la descoberta matemàtica a diferents nivells educatius" i que inclou, entre d'altres "Els sorrals a l'escola bressol", "Experimentem les matemàtiques!", o "Descoberta matemàtica en l'etapa dels 0-3 anys", entre d'altres.
En la primera aportació es fa una presentació en la qual es vol posar de manifest la vinculació de l'etapa 0-3 al món de les matemàtiques, mostrant un recull d'imatges recopilades per les 6 Escoles Bressol Municipals de Reus. Es podrà veure, a partir del treball que es fa a les EBM, el contacte dels infants amb la lògica matemàtica, d’una manera molt directa, utilitzant la manipulació, en ocasions poc coneguda i reconeguda.
D'altra banda, es presenta una proposta dirigida als infants de 0-3 anys relacionada amb els sorrals i les safates d’experimentació. A l'interior d'aquests sorrals i de les safates, hi ha diferents materials que potenciaran la creativitat i el coneixement de l'entorn. Els infants a través del joc lliure, hipòtesis de treball i assaig-error aniran construint conceptes matemàtics.
I, finalment, en la darrera aportació i a través l’enregistrament de vídeo, es farà una observació d’alguns infants manipulant, experimentant i descobrint diferents materials proposats com els mini mons, les construccions, l’arc de Sant Martí, els materials de la natura... Aquest, serà el punt de partida per al seu aprenentatge de les matemàtiques a través del joc autònom i lliure.
Geocerca
Una de les novetats del congrés i en el marc de les activitats paral·leles que s'havien previst, s'ha organitzat un joc geolocalitzat que és una ruta matemàtica per Reus. Es tracta de descobrir un tresor mitjançant la utilització de les coordinades geogràfiques i fent servir un GPS. Consisteix en localitzar els diferents amagatalls i fer les activitats i enigmes que proposa.
La particularitat en aquest cas és que és un joc matemàtic, tots els enigmes a resoldre tenen a veure amb qüestions matemàtiques: geometria urbana, els números o formes que es poden observar en figures, façanes o espais.
Els visitants poden ser tant virtuals com reals, per tant, el joc es pot fer des de casa o "in situ". El joc ha estat coordinat per l'exdirector i professora de matemàtiques de l'Institut Salvador Vilaseca de Reus, Misericòrdia Nomen.