Notes de premsa
L’Escola Cèlia Artiga tindrà el tercer poliesportiu lleuger de la ciutat
alde de Reus, Lluís M. Pérez, la regidora cap de l’Àrea d’Educació i Formació, Misericòrdia Dosaiguas; i el regidor d’Esport i Lleure, Joan Anton Verge, presenten aquest divendres 6 de maig a l’escola Cèlia Artiga el projecte de construcció d’un polilleuger (el tercer de la ciutat), i d’ordenació urbanística a l’entorn del centre educatiu.
L’actuació s’inscriu en el programa de dotació d’espais esportius de proximitat a aquells centres educatius que per les seves característiques i ubicació disposen de sòl suficient i poden donar resposta a la demanda d’espais esportius en zones perifèriques de la ciutat. Aquest és el cas dels poliesportius lleugers de les escoles Alberich i Casas i Ciutat de Reus, el pavelló municipal que es construirà annex a l’institut Roseta Mauri, i ara l’escola Cèlia Artiga.
El ràpid creixement de la demanada esportiva i la plena ocupació dels dos poliesportius lleugers construïts fins ara avalen l’interès social i esportiu d’aquest concepte innovador d’equipament impulsat des de l’Ajuntament de Reus. La construcció del poliesportiu lleuger de l’escola Cèlia Artiga suposarà una inversió propera al 1,9 milions d’euros. El projecte fixa un termini d’execució de 14 mesos a partir que comenci l’obra.
L’equipament tindrà les mateixes característiques que els dos ja construïts, amb la variant que disposarà de la pista de parquet, la qual cosa el farà apte per al patinatge. Aquest polilleuger estarà dotat amb 4 vestidors d’equip. Aquests equipaments tenen un disseny de nova generació, amb unes prestacions que els fan aptes per a la competició
El poliesportiu lleuger és un equipament esportiu i social de referència per als barris on estan ubicats. S’hi prioritzen les activitats impulsades des dels centres educatius i les entitats, i en especial les orientades a la participació dels infants. Estan oberts a diferents tipologies d’usuaris, en especial, als alumnes dels centres escolars annexos, però també els nois i noies que participen en programes de promoció d’esport base, associacions esportives i veïnals de la zona o persones que participin en programes de promoció de la salut.
La infraestructura vol ser un element dinamitzador de l’esport base, però també s’hi desenvolupen programes de promoció de l’activitat física i la salut en població sedentària, programes per prevenir l’exclusió social i l’atenció a la diversitat, i també per fomentar l’esport femení i l’esport de lleure.
Els polilleugers són un sistema de cobertura de pistes esportives perquè la pràctica de l’esport sigui confortable. Però més enllà de la seva funcionalitat, l’ús de materials nous i l’aprofitament dels recursos naturals permeten aconseguir un estalvi energètic global de l’ordre del 50%. Ja en la construcció, el seu disseny permet reduir d’un 30% els calendaris d’execució que són habituals en aquests tipus d’obres. L’equipament funciona amb ventilació natural, sense consum energètic, a través de corrents d’aire que van entre les dos façanes i entre les portes. La il·luminació per fluorescència consumeix el 50% menys que la il·luminació que s’acostuma a trobar en pavellons esportius. A més, el policarbonat que s’hi utilitza per a la cobertura de la instal·lació és un material que aïlla i que a la vegada deixa passar una llum natural uniforme. Els materials i la disposició de la coberta suavitza la incidència directa del sol i permet controlar la temperatura interior.
Ordenació de l’entorn
El projecte va més enllà de la construcció de la pista poliesportiva, i preveu la millora urbanística de l’entorn del centre educatiu per tal de millorar-ne la seva connectivitat. Així, es contempla la modificació de la pista exterior de l’escola, el seu tancament, i la construcció d’una petita graderia, però també l’ampliació de la vorera del carrer Montcaro, l’ordenació i sortida del carrer del Puigmal al carrer Josep Iglesias, l’accés peatonal des del carrer dels Motllats mitjançant una amplia rambla enjardinada amb diversos elements de mobiliari urbà i un carril bici. Actualment, els residents al carrer dels Motllats que volen accedir al centre educatiu han fer un llarg recorregut sortint a l’avinguda Recasens i Mercader i accedir a l’escola pel carrer Josep Iglesias. Finalment, l’actuació urbanística suposarà l’obertura visual del parc Tirant lo Blanc amb la nova zona esportiva.