Notes de premsa

L’Espai de Joc Obert per a Famílies al Centre Cívic Ponent, primer projecte de Pressupostos participatius que es farà realitat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 20/06/2018
Imatge alcalde i regidora Participació presentació estat projectes Pressupostos participatius Reus 2018

L’Espai de Joc Obert per a Famílies al Centre Cívic Ponent és el primer projecte dels proposats per la ciutadania dins el procés de Pressupostos participatius que es farà realitat d’aquí a poques setmanes. Durant els darrers mesos els serveis tècnics municipals i la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència han treballat en contacte directe amb les persones i entitats que van proposar projectes posteriorment escollits per la ciutadania i han anat concretant els detalls de l’execució d’aquests projectes.

Tots els projectes, en funció de la seva complexitat, estan en fases diferents: de concreció, redacció, licitació o execució. Tal i com han anunciat l’alcalde, Carles Pellicer, i la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, les diferents propostes s’executaran durant tot aquest 2018 i durant el primer trimestre de 2019.

Abans de finalitzar l’any s’executaran els següents projectes:

  • Instal·lació de desfibril·ladors als diferents centres cívics.
  • Pavimentació de la plaça del Bisber Grau.
  • Creació d’una zona infantil al barri Monestirs.
  • Instal·lació d’un parc infantil al barri Montserrat.
  • Tancament dels jardins al voltant de les places de la Festa Major i del Seguici Festiu.
  • Millora en la senyalització dels camins del terme.
  • Il·luminació dels passos de vianants a l’avinguda dels Països Catalans.
  • Reordenació de l’espai públic del CEIP La Vitxeta. 
  • Remodelació del parc d’Àngel Guimerà. 

Per la seva complexitat, durant el primer trimestre de 2019 s’executaran:

  • Reubicació del transformador del Barri Immaculada. 
  • Elements adaptats per a nens i nenes amb mobilitat reduïda a diferents places i parcs de la ciutat.
  • Arranjament de l’antic llit del barranc del Barri Montserrat. 
  • Creació del parc per a famílies al parc del Roquís.

L’Ajuntament de Reus a finals de l’any 2017 va portar a terme per primer cop els pressupostos participatius d’inversions sostenibles mitjançant un procés participatiu dividit amb dues fases, una de presentació de projectes i una altra de votació per part de la ciutadania.

Com a resultat d’aquest procés van sorgir 14 projectes guanyadors, 4 dins de la categoria de projectes grans per superar els 50.000 euros i 10 projectes petits per no superar els 50.000 euros.

Des de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència s’ha realitzat una avaluació positiva des de l’òptica interna municipal, atès que s’ha incrementat la feina de proximitat i en contacte amb la ciutadania. El procés ha permès fer pedagogia sobre la participació ciutadana i donar a conèixer el funcionament i el treball intern que es realitza a les diferents regidories.

Seguiment del procés
Internament i per tal d’anar fent l’acompanyament i seguiment dels projectes des del punt de vista tècnic i participatiu, durant el mes d’abril s’han fet reunions de manera personalitzada amb cadascuna de les persones que van presentar un projecte guanyador per conèixer de primera mà la seva proposta.

Recollides les inquietuds, propostes i intencions dels ciutadans i ciutadanes, es va començar a treballar durant el mes de maig en la seva redacció i, durant el mes de juny, amb el mateix objectiu d’acompanyament i de retorn, s’han tornat a fer les reunions amb les persones proposants sobre el terreny per explicar els projectes elaborats.

Aquestes reunions en la fase de disseny, implementació i execució dels projectes han estat una aposta participativa per la transparència i una planificació tècnica transversal i multidisciplinar de diferents àrees que ha generat confiança i credibilitat essent una clau de l’èxit en properes edicions i amb la finalitat d’anar fent pedagogia per incrementar la participació ciutadana.

Avaluació ciutadana
L’enquesta d’avaluació consisteix en un qüestionari online que es realitza a través de la plataforma digital Reus Participa (www.participa.reus.cat) des del 27 de març a l’11 d’abril d’enguany, i va dirigida a totes les dones i homes empadronats a Reus majors de 16 anys. Hi han participat un total de 228 persones.

En general hi ha una bona valoració del procés de participació, amb notes de més de 7 en gairebé tots els aspectes (claredat de les dades, facilitat per participar, informació rebuda, punts de participació i calendari). Destacar també que les xarxes socials han estat el principal canal pel qual s’han assabentat del procés (46%), molt seguit del boca a orella i els cartells (ambdós 36%).

Quant a la plataforma www.participa.reus.cat el seu ús s’ha percebut com a bastant fàcil (64%) o molt fàcil (19%). Cal tenir en compte que la consulta s’ha realitzat dins de la mateixa plataforma i, per tant, hi ha el biaix que aquells que han respost són usuaris de la mateixa.

Es pot dir que hi ha hagut una bona valoració dels pressupostos, amb una nota de gairebé un 8 sobre 10 (7,89). En general, la ciutadania ha presentat poques propostes de millora a través de l’enquesta. No obstant això, entre les més esmentades trobem la millora de la difusió (12%) i de la plataforma (10%). Per últim, un 9% de les persones enquestades consideren que s’hauria de sotmetre a participació ciutadana tots els temes importants de la ciutat.

Imatge alcalde i regidora Participació presentació estat projectes Pressupostos participatius Reus 2018

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.