Notes de premsa
L’exposició «Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul», al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca
osició «Un espai sagrat. La roca dels moros del Cogul», produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i coorganitzada amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), arriba a partir del 29 de desembre al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus, on es podrà visitar fins el proper 12 de maig de 2012.
L’exposició proposa un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de les pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros. Proposa, és a dir, un viatge als orígens de la creació artística d’ara fa 12.000 anys.
Aquesta mostra s’instal·la a Reus després d’haver-se pogut veure a Lleida (Segrià), Balaguer (Noguera) i Montblanc (Conca de Barberà), on s’ha commemorat el centenari del descobriment científic de la Roca dels Moros del Cogul (les Garrigues), que va tenir lloc l’any 1908 i va representar un esdeveniment clau per a l’estudi de l’art rupestre. Ara es presenta a Reus gràcies al programa d’exposicions itinerants d’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, que coordina el Museu d’Arqueologia de Catalunya i de la qual forma part el Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca.
La Roca dels Moros, situada al terme municipal del Cogul (les Garrigues), és el conjunt d’art rupestre més significatiu Catalunya. Figura entre els murals prehistòrics més divulgats de la península Ibèrica. Ja a principis del segle XX va representar la revelació d’una nova tradició rupestre desconeguda a Europa, un estil de la vessant mediterrània, principalment pictòric, que seria divulgat com a «art llevantí».
Les primeres notícies van aparèixer publicades al diari La Veu de Catalunya el dia 10 d’abril de l’any 1908, i poc després, al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya. Les dues ressenyes foren redactades pel geògraf Ceferí Rocafort. Les pintures rupestres del Cogul es van convertir en les primeres imatges de la prehistòria catalana i en poc temps van passar a ser un referent obligat dels estudis de l’art rupestre nacional i internacional. L’any 1998, la Roca dels Moros va ser inscrita a la llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat de la UNESCO, juntament amb altres conjunts d’art rupestre del Llevant peninsular.
La Roca dels Moros és un gran bloc de pedra d’uns 10 m de llargada per 4 m d’alçada que descansa sobre el pendent del tossal de les Forques, on es mostra una petita concavitat d’uns 3 m de fondària que conserva les imatges pintades i els signes gravats. Actualment, les pintures són difícils d’observar a causa de les deposicions de calç i les capes de pols que les cobreixen, que s’han anat acumulant al llarg de segles d’intempèrie.