Notes de premsa
L’Institut Municipal de Museus de Reus edita el llibre-catàleg «Modest Gené, un escultor entre dos móns»
titut Municipal de Museus de Reus (IMMR) ha editat el llibre-catàleg «Modest Gené, un escultor entre dos móns», dirigit per Joan Abelló Juanpere. L’acte de presentació es realitzarà el divendres 10 de juny, a les 20.00 h, al Museu d’Art i Història de Reus (plaça de la Llibertat, 13).
L’obra vol contribuir a la recuperació i divulgació d’un dels més grans artistes locals mitjançant la publicació d’un estudi en profunditat sobre tota la seva trajectòria, inexistent fins l’actualitat, que esdevindrà el document de referència sobre Modest Gené. L’edició del llibre-catàleg constitueix la segona part del projecte iniciat amb l’exposició monogràfica i antològica dedicada a l’escultor reusenc que, sota el mateix títol, es va exhibir al Museu d’Art i Història de Reus de juny de 2010 a abril de 2011.
«Modest Gené, un escultor entre dos móns» vol aprofundir especialment en el testimoniatge del període africà, la part més madura i original de l’obra de Gené, alhora que la més desconeguda. Una de les principals contribucions historiogràfiques de la publicació és documentar sobre el terreny l’obra pública que Gené va realitzar en aquest país africà, que va ser colònia espanyola fins la seva independència el 1968, i també mostrar les peces en mans privades, habitualment pertanyents a col·leccions particulars de persones que es van relacionar amb Guinea Equatorial.
El llibre-catàleg ha comptat amb la participació d’especialistes de reconegut prestigi, que aporten la seva visió sobre les diverses vessants de l’obra de Gené. L’obra conté els següents treballs:
- Modest Gené, un escultor entre dos móns, per Joan Abelló Juanpere, comissari independent d’exposicions i crític d’art.
- Modest Gené en el context de l’escultura catalana moderna, per Mercè Doñate, historiadora de l’Art i cap de la Col·lecció d’Art Modern del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
- L’artista impassible. Modest Gené i l’escultura de la seva època, per Josefina Álix, historiadora de l’Art, comissaria independent i ex-conservadora d’escultura del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid.
- L’obra pública de Modest Gené, per Marc Ferran, director del Museu d’Art i Història de Reus.
- Emblemes: tres marededéus negres de Modest Gené a Guinea Equatorial, per Josep M. Martí i Bonet, director del Museu Diocesà de Barcelona i acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
- Quan l’artista occidental mira Àfrica, per Elena Martínez-Jacquet, historiadora de l’art africà i comissaria independent d’exposicions.
- Modest Gené en el context del primitivisme, per Estela Ocampo, directora de la Universitat Pompeu Fabra i directora de l’Institut Universitari de Cultura de la UPF.
- L’atípica aventura africana d’un artista català, per Gustau Nerín, escriptor, antropòleg i professor de la Universidat Nacional de Guinea Ecuatorial i la Universidad Nacional de Educación a Distancia.
- Aspectes antropològics: préstecs simbòlics i culturals africans a l’obra de Modest Gené, per Isabela de Aranzadi, antropòloga, musicòloga i especialista en ètnies de Guinea Equatorial.
- Gran exposició antològica de Modest Gené Roig, un escultor entre dos móns, per Leandro Mbomio, artista escultor, president del Consejo de Investigaciones Científicas y Tecnológicas de la República de Guinea Ecuatorial.
- Visió fotogràfica de Guinea Equatorial, ara, per Jaume Vilató Ruiz.
El llibre inclou el catàleg de l’exposició antològica Modest Gené, un escultor entre dos móns i es completa amb la biografia i bibliografia de l’artista, a càrrec de Mar Cros Collado, historiadora de l’Art. La publicació forma part de la col·lecció Artistes de Reus que edita l’IMMR i té 224 planes.
Aquest primer gran estudi sobre el conjunt de l’obra de Modest Gené ha comptat amb la col·laboració de diverses institucions, sense les quals no hagués estat possible la realització del projecte en tota la seva dimensió: Fundació Privada Reddis, Institut Catalunya Àfrica, Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID) del Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación, i Diputació de Tarragona.
«Modest Gené, un escultor entre dos móns» és un projecte endegat per l’Institut Municipal de Museus de Reus, amb la col·laboració de la família Gené, i comissariat per Joan Abelló Juanpere. El seu objectiu és donar a conèixer a les noves generacions el llegat artístic d’un dels millors escultors reusencs, ciutat on va deixar nombroses i conegudes obres civils i religioses, abans d’emprendre una nova trajectòria vital i artística a Guinea Equatorial, on va esdevenir l’escultor nacional en un país recent nascut. Però tot i la solidesa de l’obra d’un creador tan prolífic i el reconeixement que va obtenir tant en l’etapa europea com africana, Modest Gené (Reus, 1914 – Bata, Guinea Equatorial, 1983) és avui un artista quasi oblidat més enllà de la seva terra natal i del país africà on va morir.