Notes de premsa

L’Observatori de Biodiversitat implicarà la ciutadania en la governança del projecte de renaturalització de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 16/09/2024
Jardineria parc del Lliscament

L’Ajuntament engega les accions de participació, sensibilització i comunicació del projecte de renaturalització de Reus, RENATUReus. Aquest divendres, 13 de setembre, s'ha publicat al perfil del contractant la licitació del contracte de serveis per impulsar actuacions de participació ciutadana, divulgació, informació, sensibilització i comunicació en relació als diferents hàbitats urbans, l’ecologia urbana i la biodiversitat, i a la seva relació directa amb la salut de les persones i del planeta.

L’objectiu és implicar la ciutadania, com a peça clau de la governança del projecte RENATUReus. La recepció per part de la ciutadania dels resultats de les accions plantejades i les seves expectatives en relació a la renaturalització de la ciutat són determinants per a l’èxit del projecte, i per això és necessari explicar de quina manera la renaturalització de la ciutat i la millora de la biodiversitat afectaran les dinàmiques quotidianes i incidiran en la millora del benestar i de la salut comunitàries.

El contracte es divideix en dos lots: un, el de serveis de promoció de la participació ciutadana, la sensibilització ambiental i el coneixement del patrimoni natural; i l’altre, el de serveis vinculats a comunicació (desplegament del pla de comunicació, creativitat i producció de continguts i de materials).

El pressupost de licitació dels dos lots és de 122.088,57 euros (IVA inclòs) i el termini d’execució de 12 mesos a partir de la data de formalització del contracte.

Observatori Ciutadà de Biodiversitat
La La participació ciutadana és una peça clau del pla de governança del projecte RENATUReus, dins del qual es planteja la creació de l’Observatori Ciutadà de Biodiversitat. L’observatori actuarà com un espai per aglutinar i donar visibilitat a les actuacions de difusió, sensibilització i participació, d’acord amb l’objectiu d’incorporar la ciutadania al moviment transformador que suposa la renaturalització de la ciutat.

L’observatori es planteja com una plataforma de treball compartit i d’escolta activa permanent, des de la qual s’impulsaran les accions de participació i sensibilització:

  • Sessions deliberatives i de co-creació: espais de treball i reflexió conjunta amb la ciutadania al voltant de les actuacions previstes al projecte i dels plantejaments generals de renaturalització de la ciutat. L’objectiu és entre la ciutadania la co-creació i co-responsabilització en la presa de decisions en relació al canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat i el patrimoni natural.
  • Tallers i activitats de descoberta i sensibilització: rutes de reconeixement dels arbres de la ciutat, sortides d’observació d’ocells, sortides de coneixement del patrimoni natural, tallers sobre cultiu domèstic o sobre el verd privat, etc. Inclou també la creació d’una nova Ruta Reus que resseguirà el traçat de l’antiga llera urbana de la riera de l’Escorial. L’objectiu és afavorir un canvi d’hàbits en les relacions de les persones amb l’entorn natural, i afavorir els processos de reconnexió de les dinàmiques ciutadanes als ritmes de la natura.
  • Activitats de ciència ciutadana, en bona part coordinades amb altres accions previstes dins del projecte, com l’inventari de flora i fauna de la ciutat o la creació del Visor de Biodiversitat, i activitats de formació per a professionals de sectors vinculats a la gestió del verd urbà. L’objectiu d’aquest bloc d’actuacions és promoure la participació activa de la ciutadania en els processos de generació i transferència de coneixement, acostant la ciència i les eines digitals de verificació de l’estat del patrimoni natural i l ’impacte del canvi climàtic a tota la població.

Voluntat pedagògica
Pel que fa a les activitats de difusió i comunicació, es plantegen accions amb una clara dimensió pedagògica que permetin donar a conèixer les actuacions a realitzar dins del projecte general i els plantejaments i objectius als quals responen, així com el valor associat al patrimoni natural de la ciutat i per què cal preservar-lo. La implicació de les persones a títol individual en el canvi d’hàbits que suposa la renaturalització és també un element clau del plantejament.

Així, s’elaboraran materials diversos i en diferents formats: píndoles pedagògiques en format audiovisual sobre qüestions bàsiques relacionades amb la gestió del verd, vídeos i fotografies sobre les relacions de les persones amb l’entorn natural, desplegables i fulletons per donar a conèixer la fauna i la flora local, elements de cartelleria i senyalització pedagògica per als espais naturals i accions artístiques murals amb la natura com a tem a central. També s’hi inclou la producció de materials didàctics per a ús de les escoles i l'organització d'un concurs fotogràfic sobre balcons florits

Banc de Bones Pràctiques
Totes les activitats plantejades des de l’Observatori hauran de donar lloc a un recull de fitxes de bones pràctiques vinculades tant a l’activitat professional com privada en relació a la naturalització i la gestió del verd. Aquestes fitxes resumiran les aplicacions del procés naturalització a les pràctiques diàries que s’hagin treballat en les diferents activitats i que des del Banc de bones pràctiques puguin estendre’s i traslladar-se al conjunt de la ciutadania d’una manera sistemàtica, clara i senzilla. Aquestes fitxes estaran allotjades al web municipal reus.cat per a la seva consulta permanent.

Next Generation
Els treballs s’inclouen en el projecte RENATUReus, que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

RENATUReus té un pressupost de 4,2 milions d’euros, finançat amb ajuts Next Generation, i busca renaturalitzar la ciutat amb els objectius de millorar l’habitabilitat dels entorns urbans, i d’incrementar la biodiversitat, la seva conservació i adaptació.

Jardineria parc del Lliscament
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.