Notes de premsa
L’Observatori de la Biodiversitat neix amb 170 accions per implicar la ciutadania en la renaturalització de Reus
L’Ajuntament de Reus posa en marxa l’Observatori Ciutadà de la Biodiversitat, l’espai que aglutina i dona visibilitat a les actuacions de sensibilització i participació ciutadana, sempre d’acord amb l’objectiu d’incorporar la ciutadania al moviment transformador que suposa la renaturalització de la ciutat. L’Observatori neix a l’empara de RENATUReus, el projecte de renaturalització de la ciutat finançat amb ajuts Next Generation.
RENATUReus, amb totes les accions ja en marxa s’estructura en tres blocs:
- La planificació, amb la redacció de diferents documents estratègics com el Pla de la infraestructura verda i blava de biodiversitat, el Pla de refugis climàtics o el Pla director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible de Reus.
- L’execució de projectes concrets com: Accions de renaturalització. Refugis climàtics en entorns escolars, la creació d’una bassa naturalitzada, i la construcció d’un Sistema Urbà de Drenatge Sostenible a la llera urbana de la riera de l’Escorial.
- La participació ciutadana i les accions de divulgació, informació, sensibilització i comunicació en relació als diferents hàbitats urbans, l’ecologia urbana i la biodiversitat, i a la seva relació directa amb la salut de les persones i del planeta.
Observatori Ciutadà de la Biodiversitat
L’Observatori Ciutadà de la Biodiversitat es planteja com una plataforma de treball compartit i d’escolta activa permanent.
Els objectius de l’Observatori són:
- Promoure entre la ciutadania la co-creació i co-responsabilització en la presa de decisions en relació al canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat i el patrimoni natural.
- Sensibilitzar i implicar la ciutadania, des d’un plantejament inclusiu i universal, en el canvi d’hàbits en les relacions amb l’entorn natural, i afavorir els processos de reconnexió de les dinàmiques ciutadanes als ritmes de la natura.
- Afavorir la participació activa de la ciutadania en els processos de generació i transferència de coneixement, acostant la ciència i les eines digitals de verificació de l’estat del patrimoni natural i l’impacte del canvi climàtic a la ciutat a tota la població.
Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, afirma: “Per avançar cap a la renaturalització de la ciutat és necessària la participació i l’acompanyament de la ciutadania perquè el procés sigui un procés compartit. La complicitat ciutadana, doncs, és una peça clau del pla de governança del projecte, dins del qual es planteja la creació de l’Observatori Municipal de Biodiversitat”.
Montserrat Flores, regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, afegeix: “L’Observatori és una xarxa de col·laboracions que l’Ajuntament impulsa comptant amb la participació de la ciutadania, entitats i altres institucions. És una plataforma de treball compartit i d’escolta activa permanent vinculada al RENATUReus, amb l’objectiu que acabi esdevenint per ell mateix un resultat més del projecte de renaturalització”.
Un cop completades les actuacions previstes en relació al projecte RENATUReus, seran els actors que s’hagin sumat a la xarxa els que decidiran la continuïtat de l’Observatori com a espai de treball i participació ciutadana vinculat al seguiment i la presa de decisions en matèria de biodiversitat i medi natural.
Guia de bones pràctiques
El resultat del procés de treball col·lectiu es concretarà en l’elaboració d’una Guia de Bones Pràctiques, un catàleg de solucions i de propostes que recollirà els principals eixos del canvi d’hàbits i de dinàmiques en relació a la naturalització i la protecció de la biodiversitat.
Programació d’activitats
En el marc de l’Observatori Ciutadà de la Biodiversitat, l’Ajuntament de Reus programarà més de 170 actuacions de participació.
- Xarxa de patis i balcons. L’objectiu és posar en valor el paper del verd privat, dels petits espais verds de patis, balcons, terrasses i fins i tot horts urbans, a l’hora de fer de la ciutat un espai saludable i connectat amb la natura, i que afavoreixi la biodiversitat. Amb la xarxa es vol donar visibilitat a aquests espais i les persones que en tenen cura, i compartir-hi recursos: organitzant tallers de jardineria i cultiu domèstic, acostant solucions per gestionar-los de manera sostenible (per exemple, en ús de l’aigua) i impulsant accions en favor de la biodiversitat com la presència d’espècies vegetals beneficioses per a pol·linitzadors, com ara els jardins de papallones.
- Sessions d’escolta activa i co-creació. S’han programat sessions i tallers per abordar temes vinculats tant a les actuacions del RENATUReus com a l’elaboració dels plans, tant en la fase de diagnosi com de formulació de propostes de futur: el paper dels refugis climàtics, la biodiversitat, el manteniment de corredors ecosistèmics com els que defineixen rieres barrancs, o la gestió de l’aigua. En aquest cas es planteja un format de debat i treball conjunt amb la participació dels equips tècnics redactors dels plans perquè els tinguin en compte.
- Tallers i sortides. Un altre bloc d’activitats estan centrades en el coneixement de l’entorn, del patrimoni natural i la biodiversitat, la divulgació de conceptes i objectius relacionats amb la gestió del verd urbà amb criteris de sostenibilitat, i la difusió de bones pràctiques en relació a la renaturalització de la ciutat. Són sortides i tallers per conèixer els arbres de la ciutat, per exemple, d’observació d’ocells, identificació d’espècies invasores, o simplement per recórrer i conèixer espais que tenim al costat de casa. En total, seran 66 sessions que es faran fins al desembre, a les quals cal d’afegir les que ja s’han fet: com una sortida familiar al Burgar el novembre passat o als jardins de Mas Carandell.
- Sessions a estudiants i ciència ciutadana. S’han programat 40 sessions adreçades a estudiants de 3r d’ESO, per donar a conèixer el projecte i promoure la consciència ambiental entre els joves.
- Ciència ciutadana. S’han organitzat diferents activitats enfocades a la ciència ciutadana com a estratègia de vinculació de la ciutadania a la generació de coneixement científic entorn de la biodiversitat i el patrimoni natural. Al llarg de l’any, es programaran 4 grans esdeveniments de ciència ciutadana en format de bioblitz, (grans trobades per registrar observacions de fauna i flora i compartir-les en plataformes tecnològiques vinculades a projectes d’investigació) i també activitats relacionades amb ciència ciutadana de format menys multitudinari.
- Murs pintats. Es farà una acció artística de murals pintats en col·laboració amb els Casal de Joves per recollir també el procés de renaturalització en l’àmbit de l’art urbà.
- Ruta per l’antiga riera de l’Escorial. Es crearà una nova Ruta Reus que ressegueixi el traçat urbà de l’antiga riera de l’Escorial, des del parc del Lliscament al barri Juroca: una nova ruta saludable que posarà en valor una part de la memòria ciutadana en relació a l’aigua i sobretot al desenvolupament de la ciutat per la banda est: des de la creació a partir dels anys 50 dels aleshores barris perifèrics a la transformació urbana a partir de la desviació i el soterrament del barranc. I en tot això es rescataran testimonis de persones en un petit exercici de memòria històrica.
- Presentació de l’Observatori Ciutadà de la Biodiversitat. Sessió públic que tindrà lloc el 20 de febrer per presentar el projecte i el conjunt d’accions que se’n deriven.
Next Generation
L’actuació s’emmarca en el projecte RENATUReus que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.
El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.