Notes de premsa
Mesures i recomanacions de l'Ajuntament de Reus per fer front a l'onada de calor
L'Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Benestar, manté activades les mesures per fer front a l’onada de calor i recorda a la ciutadania els consells per evitar els efectes de les elevades temperatures, de manera especial en les persones més vulnerables.
Les mesures que es prenen són les següents:
-
Control periòdic de les treballadores familiars a usuaris/àries del servei d'ajuda a domicili.
-
Trucades periòdiques a usuaris/àries de l'empresa que presta el servei de teleassistència de l'Ajuntament, dins del seguiment habitual.
-
Es recorda al personal d'Atenció Social Bàsica i a les empreses que presten serveis a les persones grans la necessitat d'informar tothom dels consells de prevenció.
-
Difusió del díptic «Consells per evitar problemes causats per la calor» editat per la Regidoria de Benestar de l'Ajuntament de Reus.
5 consells bàsics per evitar conseqüències greus derivades de les altres temperatures:
-
A casa, cal controlar la temperatura.
-
Al carrer, cal evitar el sol directe.
-
A la feina, cal evitar riscos.
-
Cal limitar l'activitat física durant les hores de més calor.
-
Cal hidratar-se sovint i vigilar l'alimentació.
Qui ha de tenir especial precaució amb la calor?
-
Les persones majors de setanta-cinc anys i els infants menors de quatre anys.
-
Les persones amb malalties cròniques, discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura, i/o problemes mentals i de conducta derivats del consum de substàncies psicoactives o d'alcohol.
-
Les persones que prenen medicaments amb efectes sobre el sistema nerviós central o diürètics.
-
Les persones que fan una activitat física intensa i les qui treballen en ambients calorosos.
-
Les persones que viuen soles o es troben en situació de pobresa.
Com es pot ajudar aquestes persones?
-
Els infants tenen una menor capacitat d'expressar la set i les persones grans, de percebre-la; per tant, és important que els oferiu aigua perquè estiguin hidratats.
-
Al cotxe mai no es poden deixar infants, persones fràgils o mascotes amb les finestres tancades.
-
Cal evitar exposar els nadons al sol durant les estones més caloroses del dia. Si sortir al carrer és indispensable, cal utilitzar un para-sol que aturi l'efecte directe dels raigs, però mai no cobrir el cotxet amb algun teixit perquè dificulteu l'entrada i la circulació de l'aire.
-
En cas de conèixer persones grans o malaltes que viuen soles, cal mantenir-hi en contacte freqüent i mirar de visitar-les almenys dos cops al dia. Si prenen medicació, revisar amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.
Com es pot saber que algú pateix un cop de calor?
Els símptomes més freqüents d'un cop de calor inclouen, entre d'altres, un augment de la temperatura corporal superior a 40 °C, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l'estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri.
Què cal fer si algú pateix un cop de calor?
1. Cal allunyar la persona de la font de calor.
2. Cal abaixar la temperatura de l'entorn: obriu les finestres o engegueu un ventilador, traieu-li l'excés de roba i mulleu la persona amb aigua.
3. Cal avisar urgentment els serveis d'emergències (112).
Per a més informació sobre aquest tema es pot consultar l'enllaç següent: https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/consells-estacionals/estiu/