Notes de premsa

Mesures i recomanacions de l'Ajuntament de Reus per fer front a l'onada de calor

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 23/08/2023
Díptic consells onades de calor

L'Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Benestar, manté activades les mesures per fer front a l’onada de calor i recorda a la ciutadania els consells per evitar els efectes de les elevades temperatures, de manera especial en les persones més vulnerables. 

Les mesures que es prenen són les següents:

  • Control periòdic de les treballadores familiars a usuaris/àries del servei d'ajuda a domicili.

  • Trucades periòdiques a usuaris/àries de l'empresa que presta el servei de teleassistència de l'Ajuntament, dins del seguiment habitual.

  • Es recorda al personal d'Atenció Social Bàsica i a les empreses que presten serveis a les persones grans la necessitat d'informar tothom dels consells de prevenció.

  • Difusió del díptic «Consells per evitar problemes causats per la calor» editat per la Regidoria de Benestar de l'Ajuntament de Reus.

5 consells bàsics per evitar conseqüències greus derivades de les altres temperatures:

  • A casa, cal controlar la temperatura.

  • Al carrer, cal evitar el sol directe.

  • A la feina, cal evitar riscos.

  • Cal limitar l'activitat física durant les hores de més calor.

  • Cal hidratar-se sovint i vigilar l'alimentació.

Qui ha de tenir especial precaució amb la calor?

  • Les persones majors de setanta-cinc anys i els infants menors de quatre anys.

  • Les persones amb malalties cròniques, discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura, i/o problemes mentals i de conducta derivats del consum de substàncies psicoactives o d'alcohol.

  • Les persones que prenen medicaments amb efectes sobre el sistema nerviós central o diürètics.

  • Les persones que fan una activitat física intensa i les qui treballen en ambients calorosos.

  • Les persones que viuen soles o es troben en situació de pobresa.

Com es pot ajudar aquestes persones?

  • Els infants tenen una menor capacitat d'expressar la set i les persones grans, de percebre-la; per tant, és important que els oferiu aigua perquè estiguin hidratats.

  • Al cotxe mai no es poden deixar infants, persones fràgils o mascotes amb les finestres tancades.

  • Cal evitar exposar els nadons al sol durant les estones més caloroses del dia. Si sortir al carrer és indispensable, cal utilitzar un para-sol que aturi l'efecte directe dels raigs, però mai no cobrir el cotxet amb algun teixit perquè dificulteu l'entrada i la circulació de l'aire.

  • En cas de conèixer persones grans o malaltes que viuen soles, cal mantenir-hi en contacte freqüent i mirar de visitar-les almenys dos cops al dia. Si prenen medicació, revisar amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.

Com es pot saber que algú pateix un cop de calor?

Els símptomes més freqüents d'un cop de calor inclouen, entre d'altres, un augment de la temperatura corporal superior a 40 °C, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l'estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri.

Què cal fer si algú pateix un cop de calor?

1. Cal allunyar la persona de la font de calor.

2. Cal abaixar la temperatura de l'entorn: obriu les finestres o engegueu un ventilador, traieu-li l'excés de roba i mulleu la persona amb aigua.

3. Cal avisar urgentment els serveis d'emergències (112).

Per a més informació sobre aquest tema es pot consultar l'enllaç següent: https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/consells-estacionals/estiu/

Díptic consells onades de calor
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.