Notes de premsa
Mou els fils de l’orgànica
ue es va llançar l’última campanya de promoció de la recollida selectiva de matèria orgànica l’any 2005, s’han instal·lat a la ciutat 47 nous punts de recollida. S’han ubicat a les zones de creixement de la ciutat i també a la zona centre amb la introducció progressiva de les noves illes de contenidors soterrats. L’Àrea de Medi Ambient engega una nova campanya informativa que arribarà a aquelles llars on no hi havia aquest servei quan es va fer l’anterior acció de difusió per fomentar que tothom faci la recollida separada de la matèria orgànica. La campanya portarà el lema de «Mou els fils de l’orgànica».
La recollida selectiva de matèria orgànica es va iniciar de manera generalitzada a tota la ciutat l’any 2003 i es va convertir així en la primera ciutat de més de 50.000 habitants que implantava aquest sistema a tot el municipi. Llavors es va posar en marxa la campanya de «La pela és la pela» i dos anys més tard, al 2005 es tornava a posar l’èmfasi en la recollida separada de la matèria orgànica amb el lema «Ara el marró» en el marc de la campanya «Reus és colors».
Durant els anys 2006 i 2007, la recollida de matèria orgànica ha ampliat el seu radi d’acció en la mateixa mesura que ha anat creixent la ciutat. En aquests dos anys, s’han posat contenidors d’orgànica al barri de Mas Iglesias, al barri de la Immaculada, a la carretera de Castellvell amb el passeig Nord, al barri Gaudí, a Jardins de Reus, a la zona de la Sedera, etc... A més, a la zona centre s’han creat nous punts de recollida soterrada amb una doble finalitat: augmentar la densitat de la xarxa de recollida al centre i permetre la recollida de matèria orgànica al nucli antic. Hi ha nous punts soterrats de recollida al carrer de Sant Llorenç, a la plaça del Mercadal, a la plaça del Teatre, a la plaça del Baluard, al carrer Casals, al raval de Santa Anna al carrer de Vallroquetes i al carrer del Vidre. En aquest àmbit continuarà el desplegament de contenidors soterrats amb noves illes al carrer de l’Hospital, al carrer de la Presó, al carrer de les Galanes i al raval del Pallol.
Coincidint amb la instal·lació dels equipaments necessaris per poder fer la recollida selectiva en contenidors (tant soterrats com a la via pública), l’Ajuntament vol eradicar la pràctica del bosseig que es detecta al centre (persones que deixen la bossa fora dels contenidors) i que fomenta una imatge de degradació del barri. Per això, l’Àrea de Medi Ambient insisteix en la importància del reciclatge.
Mou els fils de l’orgànica
La campanya s’inicia amb el lema «Mou els fils de l’orgànica». Aquesta campanya s’adreça específicament als 7.000 habitatges que disposen de contenidors per fer la recollida orgànica i que s’han incorporat al sistema després del 2005, quan es va fer la campanya de difusió anterior.
Els objectius d’aquesta campanya són:
Augmentar la conscienciació i informació sobre la importància de separar la fracció orgànica de la resta dels residus.
Incrementar la recollida selectiva de matèria orgànica.
Mantenir o millorar la qualitat de la recollida procedent de la ciutadania.
Eliminar el bosseig de la zona centre de la ciutat.
Intensificar les tasques comunicatives als nous sectors urbanitzats, i consolidar la recollida a la zona centre.
Els veïns d’aquestes zones rebran una carta i un tríptic en què s’informa sobre com fer la recollida orgànica i se’ls convidarà a recollir un cubell a l’Espai d’Informació Ambiental (plaça d’Anton Sabater, s/n.) per separar la fracció. Es visitaran els comerços de la zona per implicar tothom en aquesta tasca i es penjaran cartells alusius a la campanya. La difusió es completarà amb anuncis a mitjans de comunicació.
La campanya per eliminar el bosseig anirà més enllà. En les zones on es fa aquesta mala pràctica, passaran informadors porta a porta i es repartiran els cubells personalment. S’arribarà a prop de 1.200 habitatges del centre dels carrers de Donotea, Carnisseries Velles, en Vilar, la plaça del Baluard, Alt de Sant Salvador, Vallroquetes, Hospital, carrer de Sant Llorenç, plaça del Teatre, el carrer de la Presó i els carrers Lleona i Boule.