Notes de premsa
Nou espai adaptat per a persones amb discapacitat a la Biblioteca Xavier Amorós
blioteca Central Xavier Amoròs ha acollit aquest dijous 31 de maig l’acte de presentació del Punt TICA, que facilita l'accés a les noves tecnologies de les persones amb discapacitat. Aquesta eina forma part d’un nou espai que compta també amb diversos materials adaptats: llibre amb braille, llibres de lectura fàcil i audiollibres.
La presentació ha anat a càrrec de Joaquim Sorio i Montserrat Vilella, regidors de Cultura i Benestar de l’Ajuntament de Reus; Jordi Cabré, Director General de Promoció i Cooperació Cultural; Carme Fenoll, Cap del Servei de Biblioteques; Carles Riera, president de la Fundació Desenvolupament Comunitari i Joana Sánchez, representant de la Fundació Vodafone España.
Amb l'objectiu de donar a conèixer aquest servei a tota la ciutadania i a les persones amb discapacitat i a les seves famílies s'han fet dos dies de portes obertes, dimecres 30 de maig i dijous 31 de maig..
A través de diverses activitats, s’ha donat a conèixer a alumnes de les escoles de la ciutat i altres ciutadans la realitat de les persones amb alguna discapacitat i com es pot millorar el seu accés a la cultura i a la comunicació.
D’altra banda, membres de diverses entitats de l’àmbit de la discapacitat han visitat aquest nou espai adaptat de la biblioteca.
El Punt TICa és un punt d’accés a les noves tecnologies adaptat especialment per a persones amb discapacitat, que compta amb els mitjans tècnics necessaris pel que fa a interfície i programari perquè aquest col·lectiu d’usuaris pugui utilitzar els recursos digitals.
D’acord amb el conveni que es va signar el passat 8 de febrer entre l’Ajuntament de Reus, la Fundació Desenvolupament Comunitari i la Fundació Vodafone, la Biblioteca Central Xavier Amorós compta amb un Punt TICa. D’aquesta manera, des de la Biblioteca es dóna un pas endavant en la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat i també a col·lectius amb necessitats especials, com ara la gent gran que té dificultats per llegir, posant al seu abast recursos tecnològics perquè tinguin accés lliure i obert a la societat de la informació i del coneixement.
La gestió del projecte des del punt de vista tècnic ha anat a càrrec de la Fundació Desenvolupament Comunitari, que ha assumit també la coordinació dels diferents agents implicats. L’Ajuntament, per la seva banda, gestiona els recursos implementats i acull el projecte en el marc del Pla Transversal de Discapacitat que gestiona l’Àrea de Benestar Social, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Joventut. La Fundació Vodafone n’ha assumit la promoció i el finançament.
El Punt TICa consta d'un ordinador amb connexió a Internet i amb eines diverses per afavorir l’accés de les persones amb diversitat funcional. En concret, disposa de:
- Diversos perifèrics i elements de suport a la motricitat per a persones amb discapacitat física.
- Línia Braille, lector de pantalla i programari configurador de l’entorn visual per a persones amb discapacitat visual.
- Programes de suport per a persones amb dificultats d’aprenentatge.