Notes de premsa

Nou impuls a l’equipament juvenil a la Palma i als projectes «Assessoria de Salut Jove» i «Enxarxa’t»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 22/09/2008

u equipament juvenil a La Palma ha rebut una nova embranzida amb la concessió d’un ajut de 105.152 euros per part de la secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. A banda del nou equipament juvenil, la regidoria de Joventut impulsarà dos projectes que també han estat inclosos en el paquet de subvencions que concedeix la Generalitat en aquesta convocatòria: l’Assessoria de Salut Jove i el projecte de participació Enxarxa’t.

Equipament Juvenil a La Palma
El nou equipament juvenil s’integrarà en un àmbit d’especial significació per als joves: La Palma. Tindrà accessos adaptats que permetran l’accessibilitat d’acord amb la normativa vigent. L’equipament de joventut tindrà 3 plantes i un soterrani. La primera planta es destinarà a servei d’informació i assessorament dels joves (Punt d’informació i Oficina per a l’emancipació juvenil). La segona planta serà per a ús puntual d’entitats i col·lectius juvenils de la ciutat, per a la realització de sessions dels òrgans de participació juvenil i per dur a terme activitats formatives, tallers i/o activitats d’interès juvenil. La tercera planta es destinarà a dependències de la regidoria de joventut. El soterrani serà ocupat per cambres d’assaig insonoritzades per a ús de grups musicals juvenils de la ciutat.
La Secretaria de Joventut ha atorgat una subvenció de 105.152,42 euros que se sumen als 462.463 euros que invertirà l’Ajuntament de Reus i als 300.000 euros concedits a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).
Assessoria de Salut Jove
Seguint amb les línies estratègiques del Pla Local de Joventut 2008-2011, la Regidoria de Joventut treballa en l’eix de polítiques d’emancipació. Dels cinc àmbits que engloba aquest eix —educació i formació, treball, salut, habitatge, mobilitat i cultura— s’ha prioritzat i avançat en l’àmbit de la salut en el projecte anomenat «Assessoria de Salut Jove».
Les actuacions en aquest àmbit es plantegen des del punt de vista que l’emancipació i la construcció de projectes vitals no són possibles sinó és de la salut, entesa com a benestar en un sentit global: benestar físic, emocional, afectiu i social.*
Al febrer es va constituir el grup de treball de professionals i tècnics que treballen temes de salut i joves des de l’àmbit municipal de manera transversal.
S’han proposat les següents actuacions:
• Servei de primera acollida, orientació i assessorament al jove en aquells temes de salut que el puguin inquietar o pels quals pugui sentir curiositat, dubtes o informació
Aquest servei es realitzarà a l’Oficina per a l’emancipació juvenil (de moment a la Casa Rull 27 i en un futur al nou equipament juvenil a La Palma) tots els dimecres de 17:00 a 19:00 h. Es tracta d’especialitzar temàticament la informació i l’assessorament que es dóna al jove i que aquest pugui trobar un primer acompanyament generalista sobre temes concrets de salut entesa com a benestar general; amb la possibilitat de que si el dubte o necessitat és molt especialitzat s’acabarà derivant al jove als serveis especialitzats que té la ciutat de Reus, amb els quals sempre es treballarà en estreta col·laboració.
Aquest servei que també contempla: la coordinació amb els diferents serveis municipals que ja existeixen directament relacionats (Tarda jove, Servei Municipal de Drogodependències, Serveis Socials i Esports), el recull i creació de directoris específics amb material i documentació d’interès, seguiment de l’espai interactiu, tallers, activitats i xerrades informatives en espais no formals, elaboració d’un butlletí, etc...; es duu a terme des de la Regidoria de Joventut en conveni amb l’entitat H2O. A més dels tècnics de joventut, hi ha un agent de salut que actua de persona de referència en aquest sentit.
• Presentacions del projecte als diferents departaments municipals, entitats i institucions.
• Intervenció formativa al Curs de monitors/es de lleure infantil i juvenil realitzat a la Palma el mes de juliol.
• Elaboració d’un díptic del projecte de l’assessoria i tots els serveis municipals de salut adreçats a joves.
• Taula de salut jove als centres d’ensenyament secundari.
• Tallers monogràfics específics sobre temes d’interès per als joves i actuacions dirigides a la prevenció de riscos
• Sessions de formació i intercanvi per a professionals, tècnics, monitors, educadors, pares i mares que estan en contacte i treballen amb i per als joves.
• Diagnosi sobre l’oci nocturn a Reus i propostes d’intervenció participatives de prevenció de conductes de risc en aquest àmbit.
Es realitzarà un estudi prospectiu sobre l’oci nocturn a Reus per tal de conèixer i identificar les diferents zones i característiques de l’oci nocturn al municipi, així com recollir les impressions de les necessitats dels diferents agents que actuen en aquest (joves, empresaris de l’oci nocturn i veïns) estimulant la seva participació en la presa de decisions a l’hora d’implementar intervencions participatives de promoció de la salut.
La Regidoria de Joventut, en conveni amb l’associació ARSU-festa, ha començat a elaborar un mapa de l’oci nocturn a Reus, per identificar i descriure les característiques d’aquesta realitat així com les característiques dels seus usuaris. La intenció és poder actuar de mediadors pel que fa als recursos que posa a disposició el Departament de Salut en aquest àmbit, alhora que iniciar una estratègia participativa d’intervenció amb els diferents agents implicats per dissenyar propostes d’intervenció adequades i consensuades.
Pressupost
La Generalitat apoartarà 25.146 euros dels 57.150 euros, que costa el projecte.
Enxarxa’t
Des d’aquest projecte i en general com a principi de tot el Pla Local de Joventut, la regidoria aposta per treballar participativament, partint de la idea que per tal de provocar processos de canvi en el si d’una comunitat cal articular mecanismes que converteixin el ciutadà en un actor principal dels diferents processos de participació.
Es tracta, en definitiva, de provocar el debat i el diàleg amb els joves; aprofundir en el coneixement de la realitat juvenil del territori, afavorir una major interlocució amb els diferents agents juvenils a través de diferents moments participatius per eixos de treball en els quals es participi des de l’inici fins al final del procés de manera que la participació sigui continuada en el temps; i donar confiança als joves perquè s’impliquin i puguin veure el fruit de la seva participació prenent decisions que tinguin en compte els seus interessos i perspectives.
Accions
Nova pàgina web de joventut, espai de comunicació i interacció.
Col·laboració en la web de les associacions de Reus i elaboració de l’espai de les entitats juvenils.
Formació en participació
Tallers de debat participatius
Estudi dels usos, necessitats i propostes dels espais i equipaments municipals pels joves de Reus que donarà lloc a la Guia d’Equipaments i Espais Juvenils de la Ciutat.
Aproximació a la realitat associativa de Reus
Treball transversal de la participació
Pressupost
El projecte té un pressupost global de 75.450 euros, i es farà amb el suport de la Secretaria de Joventut que aportarà 33.198 euros.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.