Notes de premsa
Nova conferència del cicle per explicar la història de la ciutat a partir de documents singulars
iu de Reus organitza el dijous 20 de gener una nova conferència d’«El document del mes», el cicle de xerrades organitzat per donar a conèixer aspectes concrets de la història de la ciutat a través de documents singulars conservats a l’Arxiu. El document d’aquesta sessió és una ordinació del segle XV referent al ball de plaça. La festa major d’hivern.
Concretament, el document que es presentarà és a l’acta del consell de 27 de desembre de 1475: «ordinació per squivar dans e perills que molt sovint se speren, més que més, en les festes de Nadal, sobre lo fer de les dançes, on se fan grans disolucions e abusos redundant en avinantesa de prou scàndels».
Com moltes altres poblacions del país, Reus compta amb dues festes majors. I com en moltes altres poblacions, antigament, una se celebrava a l’hivern i l’altra a l’estiu. La principal -a l’entorn de Sant Pere, el 29 de juny- és prou vigent a l’actualitat. L’altra, per Sant Sebastià, es va perdre fa dos segles, tot i que el record de la diada es va mantenir en l’inici de la temporada de balls i activitats carnavalesques de les societats reusenques, al segle XIX i fins a començaments del segle XX.
De Nadal a Carnaval i, evidentment, per Sant Sebastià, el ball era un component fonamental de la festa. Un ball que es feia a l’aire lliure, al vespre, a la llum de les graelles o teieres que cremaven en els cantons de la plaça del Mercadal, amb uns músics que, molts cops, tocaven des del balcó de la casa de la Vila. Un ball que demanaven els joves i pagava el consell municipal, que tenia els seus rituals i que, sovint, era motiu de picabaralles.
El 1475, el consell municipal va aprovar una «ordinació per squivar dans e perills que molt sovint se speren, més que més en les festes de Nadal, sobre lo fer de les dançes, on se fan grans disolucions e abusos redundant en avinantesa de prou scàndels». Aquest intent de regulació, que es complementa amb altres normatives -com les incloses al Llibre de la Cadena-, aporta informació sobre el desenvolupament dels balls i serveix de punt de partida per apropar-se a les celebracions del moment.