Notes de premsa
Nova edició dels tallers escolars sobre el paper de la dona a la història de la ciutat
La Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través del Casal de les Dones, reprèn el 15 de febrer als antics rentadors del barri del Carme el cicle de tallers “L'Aventura de Reus”, adreçat a escolars i que inclou activitats de sensibilització sobre coeducació i sobre el paper de les dones a la història de Reus a través de la seva presència en l'activitat fabril i productiva de la ciutat.
Durant aquest curs 2017-2018, un total de 225 alumnes de Cicle Superior de quatre escoles de Reus participaran en aquest projecte iniciat el curs 2016-2017, que vol mostrar el patrimoni industrial i fabril de Reus a través de dinàmiques sobre coeducació i que porta a terme el col·lectiu de recreació i didàctica històrica Ans Educació.
El patrimoni com a eina didàctica
El projecte educatiu “L’Aventura de Reus” es centra a valorar el patrimoni material industrial com a eina didàctica, en aquest cas l'espai patrimonial dels antics rentadors del barri del Carme, una nova tendència a l’alça a moltes ciutats europees que reivindica el paper històric dels barris perifèrics d’aquelles ciutats.
Tal i com recorda la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, el projecte pretén fer reflexionar els infants sobre el paper de les dones en la vida quotidiana de la ciutat al llarg de la història, i en especial subratllar la seva funció de combinar tasques domèstiques, laborals i d'organització familiar en diferents períodes històrics.
L'escenari dels tallers és l’antic rentador municipal del barri del Carme, un espai ambientat per l'ocasió on a través de diferents dinàmiques participatives els més petits descobreixen el món de les persones que van viure fa més de 100 anys, les quals dia a dia havien de combinar el treball de la fàbrica i les tasques domèstiques al rentador.
La dinàmica
L'alumnat troba uns rentadors totalment canviats i ambientats en el segle passat. De seguida que entren al rentador formen part d’un escenari ben especial preparat amb cura gràcies a una investigació històrica prèvia que fa que els infants tinguin un contacte de primera mà amb aquella realitat passada. A partir d’aquest moment l'alumnat descobreixen a través d’experiències i sensacions aquell Reus desconegut i aprenen el valor social i cultural d’aquells espais singulars que encara es conserven a la ciutat.
L’experiència té una durada d’una hora aproximadament i és dirigida per un educador vestit d'època per l’ocasió que ajuda a dinamitzar la visita. Prèviament a aquesta activitat, l'alumnat participant ha realitzat a l'aula un treball introductori d'unes dues hores de durada amb un dossier pedagògic que aborda diferents conceptes de coeducació i patromoni local. En aquesta edició del programa hi ha inscrits quatre centres escolars reusencs: l'Escola Mowgli, el Col·legi Sant Josep, el Col·legi Mare Molas i l'Escola Joan Rebull.
Aquest programa es realitza amb la col·laboració del col·lectiu Ans Educació, el qual ha participat en el disseny de la proposta i porta a terme la dinamització dels tallers.
Aquesta activitat s'inclou en la programació d'activitats que s'organitza des de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que s'escau el 8 de març.